Så lyckas du med affiliate marketing

När många tänker på influencer tänker de nog på affiliate marketing och swipe up på Instagram. Även om jag anser att influencer marketing är mycket mer än så så kan det vara ett otroligt bra komplement i ens verksamhet. Självklart förutsatt att det är kopplat till content som skapar mervärde. Här delar jag med mig av mina tips för hur du kan lyckas med affiliate marketing som influencer, frilansskribent och content creator.

Få inkomst via affiliate marketing som influencer

Om du läser detta så har du kanske redan påbörjat din resa som influencer. Eller så är du sugen på att börja. Kanske är du en kreatör eller frilansare som vill hitta ytterligare ett ben i din verksamhet. Oavsett så kan affiliate marketing vara ett sätt att tjäna en passiv inkomst. Det viktiga är, precis som jag alltid påpekar, att skapa mervärde och tänka medvetet. Jag är inte en person som vill sälja bara för säljandets skull. Trots det uppskattar jag att affiliate-länkar finns när jag ändå vill tipsa om något.

Om någon ändå vill köpa ekologiska livsmedel, eteriska oljor, böcker eller något annat efter mitt tips så tycker jag att det är positivt att jag får provision på det. Jag har dessutom skapat DIY-recept på giftfria skönhetsprodukter där jag har länkat till ingredienserna. Det viktiga är att använda adlinks på ett medvetet sätt som skapar mervärde.

Skapa en passiv inkomst med adlinks

Om du redan skapar otroligt mycket content som skapar mervärde kan du bygga upp en passiv inkomst med adlinks. Hur mycket du kan tjäna beror på hur stora dina kanaler är. Men precis som jag har sagt innan så anser jag att detta endast ska vara ett ben i ens verksamhet, inte hela verksamheten, för att bygga upp en hållbar business. När du skriver recept, guider och andra inlägg som är relevanta en längre tid kan du bygga upp en passiv inkomst med hjälp av adlinks. Du skriver inlägget en gång men dina läsare kan klicka sig in på produkten flera månader framöver förutsatt att länken är aktuell.

Så hur jobbar man med adlinks på ett bra sätt? Enligt mig är bra inlägg med adlinks sådana som skapar mervärde oavsett. Du kanske delar med dig av ett recept där du tipsar om vilka ingredienser du använder. Eller så har du DIY-recept på skönhetsprodukter som jag har här där läsaren kan beställa det du har använt. Receptet och tipset uppskattas oavsett, och läsaren får gärna använda det hen har hemma, men om man vill beställa så ger det dig lite provision. Ett bra samarbete ska kännas som ett tips eller en guide som följaren har letat efter. Vad vill din målgrupp ha? Vill de kanske ha tips på var man kan hitta GOTS-certifierade underkläder? Eller vilka webbshoppar som har de bästa ekologiska skafferivarorna? Om du levererar det de vill läsa om och letar behöver affiliate marketing verkligen inte kännas tjatigt eller ytligt.

Kom igång med adlinks hos Adtraction

Jag använder i första hand tjänsten Adtraction. För det första tycker jag att det är enkelt att komma igång där. För det andra gillar jag deras utbud av annonsörer. Sedan jag skapade mitt konto där har jag haft en regelbunden inkomst från mina Adlinks. Man kan välja om man vill ha utbetalningarna som privatperson eller företag så det är enkelt att komma igång hos dem även om du inte driver eget än. Sedan har jag dock inte jämfört flera olika plattformar så det finns säkert andra som är bra också. Satsa på den plattform som tilltalar dig mest.

Adtraction har affiliate samarbeten med till exempel Bodystore, Jordklok, Vimla, Yves Rocher, Granit och andra företag jag gillar. De erbjuder adlinks för allt från mat och hushållsprodukter till teknik, bank och finans. Obs! Det här är alltså inte ett samarbete med Adtraction utan en genuin rekommendation för att jag uppskattar deras tjänst.

Leverera kvalitativt content som influencer

Som influencer ska målet alltid vara att producera content som skapar mervärde, oavsett om man säljer något eller inte. Det är mitt mål för alla samarbeten jag gör. Att sälja för säljandets skull urholkar i längden ditt förtroende. Och som influencer är din relation till din målgrupp grunden i din verksamhet. Välj vad och hur du säljer med omsorg oavsett om du gör influencer marketing samarbeten eller jobbar med adlinks. Det vinner alla på. Vad vill dina läsare se? Vilka tips hade de verkligen uppskattat? Jag älskar till exempel när det finns länkar till ingredienser om jag hittar ett recept jag gillar. På så sätt kan jag enkelt beställa det jag behöver om jag inte har det hemma. Win win!

Här kan du läsa mer om hur jag jobbar med influencer marketing-samarbeten och content. Du kan även kika på min guide kring hur man kommer igång som influencer här.

Så jobbar jag med affiliate marketing

Jag har tidigare nämnt att jag inkluderar adlinks när jag till exempel skapar DIY-recept. Utöver det har jag inkluderat adlinks när jag har tipsat om leggings jag gillar, ekologiska lakan av bra kvalitet, ekologiska matvaror och kosttillskott jag använder. Sedan har jag även delat med mig av tips på förvaring jag gillar för att organisera hemma. Det jag länkar till är helt enkelt saker jag kan stå för, gillar och ändå hade tipsat om. Om du, som jag, har drivit dina kanaler ett tag så har du antagligen redan ett hum om vad dina följare och läsare uppskattar. Det jag länkar till är sådant jag ändå vet att jag får frågor om.

Än en gång: Tänk kvalitet framför kvantitet. Ingen vinner på massor av adlinks vars syfte bara är att sälja. Dessutom blir ofta resultatet att ingen köper något från dem ändå. Att tillföra genuint mervärde kan ta längre tid och mer arbete. Å andra sidan ger det dig möjligheten att bygga upp ett långsiktigt hållbart företag. Om du skapar recept, guider och andra inlägg som är relevanta över tid så är chansen dessutom god att bygga upp en passiv inkomst över tid.

Lästips: Hur gör man om man vill jobba som influencer?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *