Lite färg kan göra stor skillnad!

Det finns så många roliga sätt att piffa upp gamla möbler, kläder och andra loppisfynd! Jag är otroligt tacksam över att ha fått med mig tankar kring återbruk sedan barnsben och att jag tänker ”vad kan jag göra av den här” när jag hittar något begagnat som inte känns helt rätt. Ett klädesplagg i ”fel” färg kan bli som nytt med antingen växtfärg eller textilfärg, ett hål kan bli en spännande detalj om det täcks över med broderi och möbler kan få en helt ny stil med hjälp av lite färg och nya handtag. Att måla om second hand-fyndade möbler är dessutom ett enkelt och roligt sätt att skapa en enhetlig inredning utan att köpa nytt. Hitta en nyans du gillar och använd den till flera möbler för att skapa harmoni i ett rum.

Ge gamla möbler nytt liv

De här trämöblerna är alla från Erikshjälpen på Öresundsvägen här i Lund. Om jag inte har fel för mig så kostade piedestalen 80 kronor, den enkla hyllan 40 kronor och bokhyllan 150 kronor. Färgen är i nyansen ”Petrol blue” och kostade 299 kronor. Den kommer härifrån. Det finns fortfarande färg kvar i burken så jag skulle vilja säga att det här projektet blev väldigt billigt jämfört med vad det hade kostat att köpa liknande möbler fast nya. Om du har gott om tid och är flexibel med upphämtning så kan det även vara värt att hålla utkik i bortskänkesgrupper på till exempel Facebook. Ibland lägger folk upp saker med renoveringsbehov som de vill bli av med snabbt. Det kan vara en riktig guldgruva om du har tid att hämta och renovera upp dem.

Vintagefärgen ”Petrol blue” från Jeanne d’Arc Living

Jag började med att sandpappra möblerna för att rugga upp ytan. Hur mycket som behövs beror på hur ytan är från början, bokhyllan behövde till exempel sandpappras mer än den enkla hyllan som var så gott som obehandlad. Sedan målade jag ett helt lager vilket täckte ganska bra. När jag målade det andra lagret behövde jag inte ta överallt utan mer täcka upp på vissa ställen. Vintagefärgen var väldigt dryg och nyansen var precis som jag ville ha den. Jag tycker dock att namnet ”Petrol blue”, som den heter, är ganska missvisande. Den är snarare typ gråblågrön? Vilket ord skulle du använda för att beskriva den? Märket är i alla fall Jeanne d’Arc Living och jag kan varmt rekommendera kvaliteten.

Återbruk, renovering och vardagsrumsinredning

Jag har länge velat göra något åt ”andra sidan” av vårt vardagsrum. Vi målade en vägg grön ganska direkt efter att vi flyttade in och den sidan har känts riktigt mysig sedan dess, men den andra sidan har varit vit och ganska avskalad. Stilmässigt är jag ingen minimalist och det här blev i mitt tycke ett lyft för hela rummet. Innan vi satte möblerna på plats gjorde vi vid väggarna, sandpapprade tapetfogar som syntes och målade om. Det känns fantastiskt att kunna göra om ett helt rum med ”bara” lite färg och nya idéer.

Har du något projekt på gång hemma hos dig? Eller är du sugen på att dra igång något inom kort?

Lästips: Hållbar inredning: Skapa en stor förändring med små medel

5 Comments

 1. Malin Sigefjord 13 november, 2020 at 16:08

  Jag har ett gammalt matbord som min pappa hade som ung som jag skulle vilja måla om. Men har så svårt att välja färg – för på matbord vill man ju gärna ha typ livsmedelsklassad färg eller nåt?? Får kontakta nån som kan , tack för inspiration!

  Reply
  1. Tess Waltenburg 23 november, 2020 at 11:55

   Ja, det kan vara lite knepigt! Och jag tänker att det ställer mer krav på färgen när det kommer till slitage och så också, att det ska klara att det spills på och liknande. Kan det vara ett alternativ att lasera till exempel?

   Reply
 2. Pingback: Pyssel, piff och hemmafix - Tess Waltenburg

 3. Pingback: Spara pengar genom att låna, byta och aktivera - Tess Waltenburg

 4. Pingback: Snygga till en byrå med vintagefärg! - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *