Spara pengar genom att låna, byta och aktivera

Nu under januari pratar jag extra mycket om privatekonomi, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Det behöver nämligen inte vara så svårt att spara in några kronor här och där som blir stora summor i längden. Det viktiga är att du ser över din ekonomi och gör det du kan med dina förutsättningar. Jag har självklart full förståelse för att det finns personer som inte har något utrymme att spara alls och hoppas att du tar till det av det som känns bra för dig.

Ett av mina bästa spartips är att använda det man redan har. Du kan till exempel aktivera din garderob, hitta flera användningsområden för samma pryl och laga saker istället för att slänga. Så fort man börjar tänka ett varv extra innan man gör som man alltid har gjort hittar man ofta många saker man kan göra istället för att fastna i slit och släng. Du kommer långt på lite sytråd, enkla produkter för skovård, lim eller textilfärg. Möbler kan få nytt liv med lite sandpapper och målarfärg och tyger kan färgas med hjälp av matavfall som lökskal och avokadokärnor. Det som begränsar oss är ofta att vi är fast i ett gammalt tänk kring att vi måste köpa nytt.

Hållbart både för miljön och plånboken

Att använda det du redan har är snällt mot både dig själv, din privatekonomi och planeten. Det är dessutom väldigt tillfredställande på ett djupare plan att ta hand om det man redan äger och vara tacksam för det man har. Om du ändå behöver något nytt kan du testa att låna, byta eller köpa begagnat istället. I dessa tider kan det vara svårt med en klädbytardag men annars är det ett superbra sätt att uppdatera garderoben utan att köpa nytt. Filippa som har kontot @fairfashionistafilippa är en riktig hejare på klädbytardagar och bjussar på massor av idéer kring en hållbar garderob. Följ henne bums!

Du kan även anordna leksaksbytardagar om du har barn. Nya saker för barnet behöver ju inte vara nyproducerat, och på så sätt får det ni inte använder längre komma till glädje för någon annan. Även om du inte kan träffa stora grupper människor just nu så går de här idéerna att applicera i mindre skala. Har du kanske en vän med liknande stil? Eller någon med barn i samma ålder som dina? Fundera kring vilka du har runt dig som du skulle kunna byta saker med eller lägg upp en annons i en lokal Facebook-grupp. Det behöver inte vara svårare än man gör det!

Gratis möbler, kläder och leksaker

Det finns även mycket att ta emot gratis i bortskänkesgrupper på Facebook, Marketplace eller sidor som Bortskankes.se. Det är självklart ett annat utbud om man bor i stan men det finns även en hel del som skickar inom Sverige. Jag har tagit emot både mindre saker till mig själv och barnen via post mot portokostnad. Sök på ord som bortskänkes eller gratis på Facebook Marketplace eller Blocket så får du upp det som finns tillgängligt just nu. Vårt köksbord är en av de saker vi har fått gratis mot upphämtning. Billigt, enkelt och bra för både plånboken och miljön! Det känns fint med vanor som skapar en hållbar livsstil på mer än ett sätt.

Cirkulera istället för att köpa nytt

Även här vill jag slå ett slag för att både hjälpa och ta hjälp från vänner och familj. Det finns en så stark norm kring att köpa nytt att vi inte ens tänker på att fråga runt bland personer vi känner innan vi gör det. Om du har vänner som har barn finns det kanske någon som har en extra mössa, skor eller något annat du behöver. Och om du inte säger något så vet de inte om det. Jag har även skrivit ut på min privata Facebook, med framgång, när jag har behövt något. För mig känns det fint när saker jag inte använder kommer till användning och jag tror att många andra känner likadant. Så våga fråga trots en stark nyköpsnorm!

Tänk om och våga bryta mönster

Jag tror att mycket handlar om att ifrågasätta normer kring vad vi gör och varför vi gör det. Det finns absolut många som inte har några utrymmen att påverka sin ekonomi, och jag hoppas att ni vet att jag har full respekt för det. Samtidigt tror jag att vi skapar en positiv förändring för alla om vi gemensamt försöker tänka om kring konsumtionshets och nyproduktion. Om vi som egentligen har råd att köpa nytt normaliserar begagnat, renoverat, lappat och lagat så ses det kanske som mer positivt även för dem som inte har ett val.

Hur tänker du kring detta? Har du anammat detta i ditt liv eller var det något helt nytt? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i kommentarsfältet.

Lästips: Lite färg kan göra stor skillnad!

1 Comment

  1. Pingback: Pris per användning och genomtänkt konsumtion - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *