Hållbar inredning med återbruk och second hand

Att bygga upp ett trivsamt, mysigt och vackert hem är viktigt för många. Jag är en av dem. Jag vill samtidigt leva så medvetet som möjligt. Så vad är lösningen? Det går faktiskt att fixa hållbar inredning, som även är vacker, bland annat med hjälp av återbruk och second hand. Såhär har vi gjort:

Vintage, arvegods och loppisfynd

Jag tror att vi måste se charmen med det udda. Det kantstötta. Det som kanske inte är helt perfekt, men mycket mer personligt än något som alla andra har. Att vi kan se det fina i att mixa och matcha saker som har gått vidare till oss från andra med billiga loppisfynd. Jag har skapat en hållbar inredning med saker jag har hittat från Tradera, Blocket, Facebook-grupper och second hand-butiker. Jag har även en hel del detaljer som jag har fått från släktingar och vänner. Det känns fint att till exempel se en skål och tänka på min mormor. Eller att minnas just var man hittade den där udda begagnade möbeln. Det kan vara allt från riktiga vintage-fynd och antika föremål till saker som helt enkelt känns värdefulla för just dig.

Second hand och återbruk ger en personlig inredning
Begagnade, personliga detaljer för ett hållbart hem
Vårt bastanta linneskåp är köpt på Erikshjälpen och går finfint ihop med den lilla, mörkbruna psalmbokshyllan som är köpt via Tradera

Låt det ta tid!

Jag tror att många ohållbara inköp är impulsköp. Vi vill ha det vi har tänkt oss just när vi får idén och det blir ännu enklare nu när vi kan klicka hem det på nätet. Vi ser en inspirerande bild på sociala medier och tänker att vi behöver ha just den där lampan, mattan eller prydnadskudden. Med ett hem kanske vi känner att vi vill inreda färdigt direkt när vi har flyttat in.

Men jag tycker att det finns en charm i att låta saker ta tid. Att inspireras av andra, absolut, men sedan fundera på vad vi själva gillar. Vad som passar i just vårt hem. Vi kan ju inspireras av någon annans stil, både för kläder och inredning, utan att behöva imitera den. När vi väljer med större omsorg blir det ofta mer hållbart alldeles av sig självt.

Uppdatera hemmet utan att köpa nytt

Det finns många olika sätt att skapa en hållbar inredning som inte innebär nyproducerade prylar. Min favoritbutik är Erikshjälpen på Öresundsvägen här i Lund. Jag har även köpt en hel del mindre detaljer via Tradera. Det känns roligt att se hur vårt hem formas mer och mer efter vad vi gillar efter hand. Vi flyttade in för ett och ett halvt år sedan men håller fortfarande på och piffar till, inreder och känner oss hemma. Och det känns helt okej.

Min stil är väldigt bohemisk men i och med att jag köper mycket begagnat influeras jag även mycket av vintage-looken. Det är allt från slitna trämöbler till matta färger och gamla tavlor. Att jag köper äldre möbler innebär dessutom ofta att de är i bättre kvalitet. Vår sekretär och vårt linneskåp är tunga, från en tid då möbler gjordes för att stå på en plats under en väldigt lång tid. Det ger ett mervärde för oss.

Handlar du inredning second hand? Vilket är ditt bästa fynd?

Hållbar inredning med loppisfynd och vintage
Hållbar inredning i bohemisk stil
Jag har hittat allt från tavlan på väggen i vårt vardagsrum och mandalan i sovrummet till golvlampan och kuddfodralen second hand

Vill du se mer av hur det ser ut hemma hos mig? Här delar jag med mig av en house tour! En del har hänt här hemma sedan dess men mycket ser likadant ut idag:

Lästips: Hållbar inredning: En ny tavla från Erikshjälpen och solljus genom mitt fönster

2 Comments

  1. Pingback: Fika och shopping på Erikshjälpen på Öresundsvägen i Lund - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Lite färg kan göra stor skillnad! - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *