Vårstädning, organisering och rensning som ger ny energi

Jag har, precis som många andra, tagit ett race med vårstädning och det känns SÅ skönt. För mig handlar det dels om att rensa ut saker som inte behövs och kommer till glädje hos oss längre. Här kan du läsa mer om hur jag tänker när skänker och säljer saker. Det handlar även om att städa hemmet på djupet. För mig är vardaglig städning ingen favorit men jag älskar verkligen att storstäda. Det ger mig så mycket ny energi och på ett sätt blir det en slags self care. Genom att göra mitt hem till en plats där jag verkligen vill vara hittar jag ny inspiration. Nu är det ett tag sedan jag körde Konmari-metoden men jag har ändå med mig det sättet att tänka. Det har gett mig så många nya insikter kring hur jag vill ha mitt hem och mitt liv.

Att skapa en trivsam och inspirerande atmosfär hemma

När jag körde Konmari-metoden insåg jag verkligen hur starkt hemmet var kopplat till livet jag ville leva. Extra mycket för mig som verkligen älskar att vara hemma, mysa och piffa till det. Det behöver inte handla om stora eller märkvärdiga saker egentligen. Bara att ha mitt favoritte hemma, att städa med produkter jag tycker om eller att sätta doft på hemmet med hjälp av eteriska oljor gör stor skillnad. En bukett fairtrademärkta blommor på bordet och färska råvaror i kylen är annat som gör mig glad i vardagen. För mig handlar vårstädning mycket om att städa på djupet men även att känna in hur man vill att hemmet ska kännas och göra det där ”lilla extra”.

Även om jag inte kör Konmari-metoden rakt igenom den här gången så har jag tänket med mig och kommer hela tiden tillbaka till min målbild. Hur vill jag leva? Vilka saker bidrar till det? Hur kan mitt hem vara en plats som ger mig ny energi och inspiration, där jag kan återhämta mig och ta hand om mig själv? Vilka saker vill jag behålla för att de tillför något i mitt liv och vilka kan gå vidare och ge glädje till andra? Att byta perspektiv och välja det jag vill behålla istället för att fastna i att rensa och välja bort har hjälpt mig mycket. Och även om jag ser Konmari-metoden som något man gör en gång så tycker jag att det hjälper att göra om det i enklare format ibland. Till exempel som vårstädning.

Lästips: Organisera mera! Smart och snygg förvaring.

Organisera skåp och lådor med smarta förvaringslösningar

En annan sak som ger mig ny energi är att organisera skåp och lådor. Jag älskar att hitta nya förvaringslösningar för de saker jag väl vill behålla. Det är en så härlig känsla när allt har sin plats! Att ha ordning underlättar dessutom otroligt mycket i min vardag med ADHD då det blir mer vilsamt för hjärnan. För ett tag sedan organiserade jag garderoben och ordnade nya förvaringslådor och den här gången var det dags för köket. Jag hade redan gått om glasburkar, matlådor med bambulock och förvaringslådor så det räckte fint.

I det här fallet handlade det snarare om att ta ut allt och städa ur lådorna ordentligt. Sedan satte jag bara tillbaka det som verkligen skulle tillbaka. Än en gång: Fokus på det som ska behållas och ger mervärde istället för vad som ska bort. Även här har Konmari varit otroligt hjälpsamt då jag tar ut ALLT och sätter tillbaka det jag vill ha kvar istället för att börja rota runt i lådor lite på må få.

Känns det överväldigande? Det förstår jag. När jag skriver att ta ut allt så menar jag dock inte att det behöver vara allt i hela köket. Det kan handla om små kategorier och det är precis det som Konmari-metoden går igenom grundligt. Det kan vara så att du drar ner det till alla bläckpennor, alla enfärgade t-shirtar eller alla städprodukter. Det avgörande, i alla fall som jag ser det, är att ta ut allt så att man får en överblick.

Har du hakat på trenden med vårstädning? Vad har känts viktigast för dig att organisera? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Lästips: Konmari eller minimalistutmaningar – Såhär tänker jag

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *