Städa hållbart, enkelt och giftfritt

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jordklok

Är du en av dem som blir galen på alla olika flaskor i städskåpet? Eller vill du städa giftfritt och skippa onödiga kemikalier? Sedan jag började byta ut det jag hade hemma mot miljövänliga alternativ så har jag insett att det även förenklar mitt liv. Jag använder nämligen mycket färre produkter än jag gjorde innan, vilket är snällt både mot plånboken och min hjärna som är känslig mot för mycket intryck. Här är mina tips på hur du kan städa enklare, billigare och mer hållbart på samma gång.

Mina tre hållbara favoriter i städskåpet

Jag har tre absoluta favoriter i städskåpet som jag använder till nästan allt: Bikarbonat, äppelcidervinäger och linoljesåpa. De går dessutom att använda till annat än just städning vilket gör dem till suveräna, miljövänliga produkter att alltid ha hemma. Linoljesåpan använder jag först och främst till att moppa golven. Den här från Källans Naturprodukter med doft av citrongräs är min favorit. Den är dryg, fri från tillsatser och doftar ljuvligt. Att städa giftfritt behöver inte alls innebära att man tummar på kvaliteten, snarare tvärt om.

Äppelcidervinäger och bikarbonat går att använda både var för sig och tillsammans. De är en grym kombo om man vill städa ytor som diskhoar, badkar, toaletter och andra ytor som blir ordentligt smutsiga. Äppelcidervinäger och bikarbonat skapar nämligen en kemisk effekt som effektivt tar bort smuts. Det går även bra att byta ut vinägern mot ättika om du har det hemma. Strössla bikarbonat i diskhon, häll på vinäger eller ättika och låt verka. Sedan kan du enkelt och smidigt skrubba bort smutsen.

Obs! Det är dock viktigt att veta att ättika och äppelcidervinäger inte ska användas på fogar i t.ex. badrum då PH-värdet kan skada fogen. Använd det bara på själva ytorna.

Jag köper stora påsar bikarbonat via Jordklok. 1 kilo kostar 75 kronor och räcker länge även om den används flitigt. Du hittar även linoljesåpan och äppelcidervinäger hos dem. Och du? Om du uppskattar tipsen och vill beställa något från Jordklok så uppskattar jag verkligen om du går via mina länkar. Det ger mig nämligen lite provision utan att det kostar dig något extra.

Giftfria städredskap i naturmaterial

Jag har även bytt ut städredskapen efter hand som de har gått sönder. Skrubb- och diskborstar av plast har ersatts med varianter i trä och bambu och de vanliga disktrasorna har ersatts med varianter i tyg som tvättas, kokas och används om och om igen. Ekonomiskt och miljövänligt! Jag tycker dessutom att det ser mycket trevligare och harmoniskt ut med naturmaterial än med färgglad plast.

När du städar kan du till exempel välja de här handskarna i naturgummi istället för vanliga och skrubba smutsiga ytor med de här skrubbtrasorna som är gjorda av kokosnötsfibrer. I köket kan du byta ut vanliga disktrasor och borstar mot till exempel de här trasorna i tyg och de här diskborstarna i trä. Jag gillar även de här skurbollarna av koppartråd som är toppen när något har bränt fast i kastruller och grytor. Jordklok har många bra alternativ att välja på så kika gärna in där när det du redan har hemma behöver bytas ut.

Giftfritt tvättmedel, diskmedel och andra produkter

Även om jag använder linoljesåpa, äppelcidervinäger och bikarbonat till det mesta så köper jag en del andra miljövänliga städprodukter också. Jag har testat mig fram bland olika giftfria tvättmedel, diskmedel och maskindiskmedel genom åren och har hittat några som både är väldigt effektiva och miljövänliga. Det här maskindiskmedlet från Ecover är det bästa jag har testat hittills. Det gör verkligen disken ren vilket jag, tyvärr, inte upplever att alla miljövänliga alternativ gör. När det kommer till handdisk så är det här diskmedlet från Lillys Eco Clean min favorit. Det är väldigt drygt och doftar riktigt härligt.

När det kommer till tvätt har jag testat flera olika varianter. Jag har dels provat tvättnötter som jag upplever är det första många testar när de vill byta ut till ekologiska alternativ. Hos oss räcker det dock inte riktigt till all tvätt, vilket kanske kan bero på att våra kläder verkligen blir smutsiga med två små barn men även att jag försöker tvätta på så låga temperaturer som möjligt. Därför har jag över tid börjat testa andra ekologiska tvättmedel. Det här tvättmedlet från Sonett är min absoluta favorit! Jag älskar lavendel och detta har en mild och behaglig doft. Det är dessutom väldigt drygt och prisvärt. Jag använder det dock bara till saker där jag gillar lite doft, som till exempel mina kläder och sängkläder.

När jag slutade med vanligt tvättmedel slutade jag även använda sköljmedel. Jag testade att göra eget på ättika, vatten och eterisk olja men om jag ska vara helt ärlig så orkade jag inte göra allt från grunden. Därför testade jag till slut det här miljövänliga sköljmedlet med lime från Sodasan. För mig som verkligen gillar härliga, naturliga dofter så var det en riktig hit. Precis som med tvättmedlet med doft så använder jag det bara när jag tvättar saker där jag vill ha doft, så det håller väldigt länge. Jag är inte mycket för syntetiska parfymer, både för miljön och hälsan, men njuter verkligen av härliga, naturliga dofter.

Städa giftfritt – Råd från experten

Vill du veta mer om giftfri städning? Hos Morotsliv finns massor av bra guider som jag tar hjälp av när jag inte vet hur jag ska rengöra något här hemma. Hon beskriver dessutom varför man ska använda olika produkter på olika ytor, hur man gör egna städprodukter och annat som jag inte har koll på. Mina tips är bara baserade på hur jag själv städar men om du verkligen vill grotta ner dig kan jag varmt rekommendera hennes blogg och Instagram.

Lästips: Ekologiska eteriska oljor från Booming Bob

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *