Konmari eller minimalistutmaningar – Såhär tänker jag

Min minimalistiska resa har pågått över en lång tid och har sett olika ut i olika perioder. Jag har dels rensat vid flyttar, helt enkelt för att jag inte har velat flytta med mig saker i onödan. Jag har även gjort som jag tror att många andra gör och öppnat en låda, rensat lite och stoppat tillbaka den igen utan eftertanke. För mig kom dock den stora brytpunkten när jag fick barn och började ifrågasätta varför jag ägde alla dessa prylar. Det var även då jag började inspireras av minimalismen. Det tog dock ett tag för mig att hitta en strategi som funkade. Så frågan är då, ska man köra på konmari eller minimalistutmaningar? Såhär tänker jag.

Vikten av en målbild

När jag började rensa ”på riktigt” och verkligen gå igenom mitt hem körde jag till en början på olika utmaningar som rekommenderades av andra minimalister. Det finns till exempel de där man rensar 1 sak den 1e en månad, 2 nästa och fortsätter i en månad. Det finns även diverse guider som rekommenderar saker man kan rensa ut direkt. Om man har extremt mycket saker tycker jag absolut att det kan vara bra att ”grovrensa” först oavsett hur man tänker göra sedan. Det jag dock upplevde saknades när det kom till många av dessa utmaningar var en bakomliggande eftertanke och reflektion. För mig lossnade det därför när jag hittade Konmari.

Det viktiga inom Konmari-metoden är nämligen inte vikningen, vilket vissa verkar tro, utan målbilden. Att gå till botten med vilket liv man vill leva. Inte hur man levde för 10 år sedan eller om 10 år, utan här och nu. Att fråga sig vad som verkligen gör en lycklig. För mig gjorde det mycket större skillnad att verkligen gå till botten med min konsumtion istället för att rensa ett visst antal saker.

Rensa ut hemma eller ändra konsumtionsmönster

Jag insåg när jag började med Konmari att jag hade rensat och rensat i omgångar men att jag aldrig riktigt hade gått till botten med varför jag ägde alla onödiga saker från första början. Det fanns ju väldigt många bakomliggande orsaker. Några av sakerna var gåvor jag inte vågade göra mig av med. Några var kläder jag behöll för att jag en dag skulle komma i dem. Andra var minnessaker som egentligen bara samlade damm i källaren.

För mig förändrade Konmari mer än vad minimalistiska utmaningar gjorde i och med att jag verkligen bröt mina mönster. Nu bryr jag mig nästan mer om vad som kommer in i mitt hem än vad jag rensar ut. Jag har även applicerat det tänket på annat i mitt liv, som till exempel relationer och vanor. Allt jag gör är verkligen inte medvetet men det har gett mig en slags kompass för hur jag vill leva mitt liv.

Minimalism eller konmari – Vad är rätt för dig?

Det finns aldrig ett universellt svar som passar alla. Syftet med det här inlägget är inte att komma med pekpinnar eller regler. Jag kan inte svara på om konmari eller minimalistutmaningar passar bäst för just dig. För mig gjorde konmari störst skillnad, för någon annan gör det inte det. Och som jag skrev ovan kombinerade jag minimalistiska utmaningar och konmari när jag testade mig fram. Det är bara du som kan veta vad som funkar för dig. Jag tror att det bästa är att helt enkelt prova och se. Oavsett så lär du dig antagligen något om dig själv och din konsumtion som kan ta dig vidare.

Om du vill lära dig mer om Konmari-metoden kan jag varmt rekommendera dig att prenumerera på min vän Filippas Youtubekanal. Jag intervjuade henne i avsnitt 9 av Steg för Steg och hon är en stor inspirationskälla för mig. Hon är grym på att göra Konmari-metoden lättbegriplig och rolig och har många kloka tankar kring livet, lycka och hållbarhet.

Konmari eller minimalistutmaningar - Hur ska man tänka?

Har du testat konmari eller minimalistutmaningar? Vad har fungerat för dig? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

2 Comments

  1. Pingback: Att rensa bland sina relationer - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Havets färger ger mig ro och inspiration - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *