Sortera ut hemma och skänk, sälj eller släng

Såhär gör jag när jag rensar och gör mig av med det jag inte längre behöver

När jag frågade i stories på Instagram vad ni vill läsa mer om var ett förslag just rubriken ovan. Det är nog många som är sugna på att sortera ut hemma nu när det nya året har börjat. Det känns som en nystart och det känns ofta bra att ens hem representerar den man vill vara. Men hur gör man egentligen när man ska göra sig av med det man inte längre vill behålla? Ska man sälja, skänka eller slänga det man har rensat ut?

Sälja utsorterade saker

Jag har sorterat i många omgångar och har verkligen testat mig fram kring vad jag tycker fungerar bäst för olika typer av saker. Det är såklart individuellt, och beroende på var man bor, men såhär brukar jag tänka:

  • Tradera för barnkläder, smycken och andra mindre saker som är enkla att skicka
  • Blocket eller Facebook Marketplace för möbler, porslin, böcker, leksaker och annat som är mer omständigt att skicka
  • Facebookgrupper som till exempel Circle of Clothes eller Köp och Sälj Tygblöjor m.m. för kläder, tygblöjor och annat specifikt som det finns ett intresse av i just den gruppen.
  • Sellpy för det jag inte orkar sälja själv men som jag ändå tror är värt mer än 50 kronor.
Sortera ut hemma och sälj via Sellpy

Vad ska man sälja eller inte när man sorterar ut hemma?

Jag tycker helt enkelt att man får avgöra själv hur stort behov man har av pengarna. Och sätta det i relation till hur mycket tid man har. Om du till exempel är arbetssökande och har mycket tid men ont om pengar kanske det är värt att sälja saker för små summor. Arbetar du heltid är det kanske inte värt att fotografera, lägga upp och skicka saker som du har fått 15 – 20 kronor för.

Att rensa ut mycket i samma kategori på en gång är ett sätt att göra det enkelt för sig. Det tar mindre tid per sak att lägga upp 20 barnplagg till exempel. Man kan fota och skicka allting på samma gång. Får man då bara en liten slant per plagg är det kanske inte hela världen. Det gör även att man kan lägga upp klädpaket i samma storlek och stil på Tradera eller i Facebook-grupper.

När jag har brist på tid brukar jag ofta skicka in utosorterade saker till Sellpy. Jag tycker att det är en bra lösning för den som har brist på tid eller ork. Visst, man får inte lika mycket betalt som om man hade sålt själv, men de löser allt åt en och skänker det som inte blir sålt till välgörenhet. Väldigt smidigt!

Sortera ut kläder och skänk eller sälj

Skänka utsorterade saker

Jag har skänkt saker jag har rensat ut på två olika sätt: Till välgörenhet eller via Facebookgrupper. Här spelar självklart det lokala utbudet roll. Att skänka saker via Facebook-grupper är väldigt smidigt om man, som jag, bor i en större stad. Jag har till exempel skänkt en soffa där dealen var att den hämtades hos oss på fjärde våningen utan hiss. Det var väldigt smidigt för oss som slapp frakta bort den. Jag har även skänkt IKEA-kassar, skafferivaror, skönhetsprodukter och annat som inte kan skänkas till välgörenhet men som ändå kan komma till glädje för någon.

Var du bor spelar roll även när det gäller att skänka till välgörenhet. I vissa städer kan du till och med få saker upphämtade av din lokala second hand-butik, i andra städer är det svårare. Om du har mycket på en gång kan det dock vara värt att höra med en butik i din grannstad om det är värt för dem att köra och hämta sakerna. Vi brukar köra och lämna saker på följande ställen:

  • Erikshjälpen Second Hand på Öresundsvägen. Det är smidigt för oss att ta oss dit antingen med lådcykel, buss eller bil och en bonus är att man får en fika-biljett när man skänker saker till dem som kan nyttjas i deras café.
  • Containrar för insamling av kläder och textilier. Jag föredrar att lämna saker i butik då det känns säkrare att allt kommer fram helt och rent då, men om vi inte har tid lämnar vi påsar med kläder på vår lokala insamlingsstation.
  • Container för insamling av brukbara saker på återvinningscentralen. Det varierar nog från stad till stad, men där vi bor brukar det finnas insamlingsplatser på återvinningscentralen vilket gör det lika smidigt att skänka som att slänga fullt brukbara saker.

Slänga utsorterade saker

Jag rekommenderar, som ni säkert förstår, att man säljer eller skänker saker innan man slänger någonting. Det mesta går att ge bort till någon även om det är något fel på det. Om du till exempel har trasiga kläder som du själv inte orkar laga kan det vara värt att höra i FB-grupper om någon vill ha det som lappar till andra plagg. Tallrikar med nagg går kanske att skänka. Om du sorterar ut flera halvfulla badrumsartiklar eller pysselsaker kan det vara värt att se om någon vill ha det. Ibland blir det dock saker över som ingen vill ha och då brukar jag tänka såhär:

  • Textilinsamling i klädbutiker för textilier som verkligen inte går att använda till något annat. Jag tycker inte att det ska ses som en hållbar lösning för plagg med ett litet hål i, utan snarare en absolut sista utväg om man inte kan göra något annat av plagget. Sellpy skickar även med en miljöpåse när man använder deras tjänst. I den kan man till exempel lägga utslitna textilier som man inte vill försöka sälja.
  • Återvinningscentralen för allt från trädgårdsmaterial till farligt avfall. Där finns ofta tydlig information kring vad som ska slängas var. Om du inte har bil, be en vän eller se om det går bussar till din lokala återvinningsplats.
  • Hushållsåtervinningen eller en närliggande återvinningsplats för mindre saker som papper, kartonger och andra förpackningar. Det är dock viktigt att tänka på att många återvinningshus i till exempel bostadsrättsföreningar inte tar hand om möbler, teknik och annat. Hör med din förening eller hyresvärd om du är osäker.

Kom igång med att sortera ut hemma

Jag hoppas att de här råden kan vara en hjälp på vägen för dig som vill minimera och sortera ut hemma för att skapa mer tid och utrymme för det som faktiskt är viktigt för dig. Missa inte min kategori Minimalism & Konmari för mer inspiration, tips och idéer för dig som vill gå igenom hemmet. Lycka till!

Lästips: Minimalism & konmari: Utrensning av sentimentala prylar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *