Hållbara presenter – Julklappstips till barn

Julklappstips i november? Tiden går fort och nu börjar i alla fall jag räkna ner inför julen. Jag föredrar att vara ute i god tid med allt som går att fixas och framförallt med julklappar. På så sätt kan jag spara både tid och energi samtidigt som jag hinner ordna miljövänliga gåvor. Det blir mer hållbart både för mig själv, som slipper stressa, och för omvärlden. Vi ger inte särskilt många gåvor till andra vuxna, det blir kanske något ätbart när vi är bortbjudna, utan det jag främst lägger krut på är gåvor till barnen. Men hur ska man tänka där då? Här kommer några julklappstips för dig som vill satsa på hållbara presenter till barnen.

Presenter som går åt

Vad som passar just dina barn vet du antagligen bäst själv, men jag tänkte ge några tips och råd som har funkat för mig. Mina barn är 3,5 och 2 år gamla så de uppskattar fortfarande roliga förbrukningsvaror som till exempel pyssel, badbubblor eller russin. Vi fyller ofta på med pennor, kritor, såpbubblor och roliga hårtofsar både under julen och vid födelsedagar. Mina barn skulle bli lyckliga om de fick en inslagen banan eller någonting annat ätbart också, haha. Vi handlar ofta förbrukningsvaror via Lapland Ecostore eller Jordklok.se men det finns även en del att hitta i ”vanliga” butiker.

Ekologiskt bubbelbad med ljuvlig lavendeldoft.

Ge bort upplevelser och aktiviteter

Och det leder mig till nästa tips, nämligen aktiviteter! Som för oss ofta innebär någonting ätbart, oavsett om det är matsäck, fika eller middag. Under julen kan det vara mysigt att baka någonting tillsammans eller åka skridskor med varm choklad. Det kan vara aktiviteter som är så gott som gratis, som en cykeltur eller en utflykt till skogen, eller någonting som kostar som till exempel ett biobesök eller biljetter till en föreläsning.

Vad just du vill ge bort beror så klart på barnens åldrar och intressen. Det kan även vara en fin idé att ge bort en fysisk sak som är kopplad till någonting man kan göra tillsammans. Vi brukar ofta kolla på film på helgerna och har fortfarande en DVD-spelare, så vi ger våra barn nya filmer vi har köpt på Erikshjälpen då och då. Det finns även många roliga spel, pyssel och annat man kan göra tillsammans. Eller ett presentkort på badhuset eller ett lekland?

Två barnsaxar från Fiskars som mina barn ska få i julklapp. En nyproducerad produkt som uppmuntrar till kreativitet och skapande.

Hållbara presenter är de som kommer till användning

Oavsett hur gamla dina barn är eller vilka intressen de har så vill jag slå ett slag för att satsa på saker som verkligen kommer till användning. Tänk kvalitet framöver kvantitet och kolla begagnat innan du köper nytt. Det finns ofta mycket mer än man tror i second hand-butiker, Tradera eller Facebook Marketplace.

Om barnen är äldre och har väldigt specifika intressen som gör det svårt att hitta presenter second hand – Gå ihop och köp en större sak istället för många små. Att få någonting man verkligen vill ha kanske även gör att man tar bättre hand om det. Om jag är osäker brukar jag ge bort pengar eller presentkort. Det kanske låter tråkigt, men då vet jag i alla fall att det de används till är någonting som mottagaren verkligen har glädje av.

Hårklämmor är något som alltid är populärt här hemma, särskilt om de är färgglada och mönstrade, och som verkligen används.
En second hand-fyndad tröja som min dotter fick för ett tag sedan.

Är du sugen på mer hållbar inspiration inför julen? Det kommer upp fler tips och idéer här på bloggen inom kort. Du får även kika in hos oss i Sustainable Influencers och se vad mina kollegor håller på med då ”En hållbar jul” är vårt månadstema för november.

Lästips: En hållbar jul: Handla dina julklappar second hand istället för att köpa nytt

4 Comments

  1. Pingback: Hållbara julklappar - Slå in presenter med återbrukat material - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Hållbara presenter - Julklappstips med dubbel omtanke - Tess Waltenburg

  3. Pingback: Färgglada inslagningar av återbrukat material - Tess Waltenburg

  4. Pingback: Hållbara julklappar till barnen - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *