Hållbara presenter – Ätbara gåvor

Vill du ge bort hållbara presenter i jul? Jag älskar gåvor som verkligen kommer till glädje och bland dessa är de ätbara mina favoriter. Det kan vara allt från vin och rapsolja till choklad och hemmagjord granola. Det är bara fantastin som sätter gränser! Det finns dessutom så många vackra ätbara gåvor numera som knappt kräver någon ansträngning när det kommer till inslagningen. Toppen även för den som är ute i sista minuten alltså.

Praliner och choklad från Pastry by Joel Lindqvist, kaffe från Historiskans samarbete med Nabo och lösgodis från GRAM.

Gå-bort-present eller någonting litet

När jag har bett familj och vänner att ge bort upplevelser istället för saker har jag ofta fått höra att de i alla fall vill ge bort ”någonting litet”. Om du känner likadant vill jag verkligen slå ett slag för just ätbara gåvor. Du kan till exempel kombinera det genom att ge bort en lyxig chokladask tillsammans med presentkort på chokladprovning. Eller genom att ge bort en flaska vin tillsammans med en inbjudan till middag hos dig.

Choklad till varm choklad från Hovby no 9 i Lund
Varm choklad på en pinne från Hovby no 9 i Lund
Choklad och sötsaker från Malmö
Choklad och praliner från Pastry by Joel Lindqvist och lösgodis från GRAM

Gör egna godsaker att ge bort

Det är få saker som gör mig så glad som att få en burk hemmagjord sylt, saft eller något annat gott. Det är ofta både grymt gott och känns mycket mer personligt än en onödig pryl. Om du inte är mycket för att koka sylt kan du till exempel göra egen granola. Den du ser här nedanför har jag gjort av olika fröer, nötter, havregryn och annat gott. Jag samlar ofta på mig vackra burkar från diverse matvaror, diskar ur dem och använder till presenter. Det blir oftast väldigt fint utan någon större ansträngning.

Egengjord granola i återbrukad burk
Choklad, kaffe och loppisfynd
Gillar du After Eight-konceptet men vill satsa på ett mer hållbart alternativ? Fairtrademärkta Divine har askar med tunna, smaksatta chokladbitar i tre olika smaker. De här med havssalt är underbart goda!

Mathantverk från små aktörer

Om du inte är en person som gillar att safta eller sylta över huvud taget vill jag slå ett slag för att stötta lokala aktörer. Det finns dels många mindre företag som erbjuder fantastiska ekologiska, småskaligt producerade produkter men att stötta mindre företag är även viktigt för den sociala hållbarheten. När du köper en produkt från en småföretagare hjälper du någon att uppfylla sin dröm och det finns ofta otroligt mycket hjärta bakom. Det finns så många jag vill nämna, men här kommer några av mina favoriter.

Choklad köper jag hos Österlenchoklad, Van Ufford, Hovby no 9, Malmö Chokladfabrik eller Pastry by Joel Lindqvist. Alla finns här i Skåne men de två förstnämnda har även webbshoppar. Förpackningsfria GRAM erbjuder en modern variant av lösgodis där man kan plocka ihop sin egen mix av godis varav mycket är lokalt producerat i Malmö.

Kaffe köper jag helst från Love Coffee Roasters här i Lund eller från Historiskans samarbete med Nabo. Te köper jag hos Tehuset Java som har allt jag kan önska mig. Båda finns här i Lund men har även webbshoppar för er som bor längre bort. Jag vill dock även tipsa om fantastiska Kränku i Visby för er som har vägarna förbi ön.

För matälskarna vill jag varmt rekommendera ett besök på fantastiska Reko Deli här i Lund. De har massor av fantastiska produkter att ge bort och sätter även ihop gåvokorgar. Om du handlar samma dag kan jag varmt rekommendera deras ostar som är bland de godaste jag någonsin har ätit.

Ska du ge bort en julklapp till en chiliälskare? Missa inte Skånsk Chili. Deras chilisåser finns både i deras webbshopp och en hel del välsorterade matbutiker. Det gör även Gunnarshögs gårds fantastiska oljor som jag gärna ger bort som present. Deras ekologiska kallpressade finns så gott som alltid hemma hos oss, men som julklapp vill jag slå ett slag för deras smaksatta oljor. Chilioljan och citronoljan kan piffa upp vilken rätt som helst!

Brukar du ge bort ätbara gåvor? Har du några bra tips som jag har missat här? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Ljuvlig choklad från Pastry by Joel Lindqvist, köpt på GRAM i Malmö
Chilisåser från Skånsk Chili
Lokalt producerade chilisåser från Skånsk Chili

Lästips: En hållbar jul – Slå in dina presenter hållbart

3 Comments

  1. Pingback: Hållbara julklappar - Slå in presenter med återbrukat material - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Hållbara presenter - Julklappstips med dubbel omtanke - Tess Waltenburg

  3. Pingback: Julstämning, ledighet och godsaker - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *