Hållbara julklappar – Slå in presenter med återbrukat material

November kan kännas som en grå och tråkig månad, men nu närmar sig julen med stormsteg. Jag ser fram emot en lugn jul utan en massa måsten. För vår del blir det så enkelt som möjligt, fokus på det som verkligen är viktigt och mys med familjen. Hur ska du fira?

Miljövänlig presentinslagning

Jag har tidigare tipsat om julklappar till barnen och ätbara gåvor. Innehållet i presenterna spelar såklart stor roll när det kommer till en hållbar jul. Något annat som är viktigt är dock inslagningen, då den ofta genererar väldigt mycket skräp helt i onödan. Mitt bästa tips är att samla på sig material under året så att man har ett litet lager. Det kan vara allt från tygstycken och band till silkespapper och kartong. Låt kreativiteten flöda med saker som annars hade slängts! Alla paket i det här inlägget är inslagna utan tejp. Man får trixa lite för att få allt att hålla ihop, men övning ger färdighet.

Fem hållbara paket – Steg för steg

Här visar jag hur jag har slagit in fem olika presenter, steg för steg. Du behöver såklart inte exakt samma material som jag har, utan kan ta till vara på det du har hemma.

Först ut är ett runt Mumin-spel som jag har fyndat second hand till mina barn. Det har jag valt att slå in i naturfärgat papper med växtfärgat band, en bit återbrukat tyg och en torkad apelsinskiva.

Återvunna ljus från Mera Leva inslagna i silkespapper

Näst på tur är två fantastiska, större ljus från Mera Leva. Jag älskar små företag som hittar lösningar på problem och Mera Leva gör just det. De tillverkar nämligen ljus av ljusstumpar och andra rester. Så himla bra! Att deras ljus dessutom är väldigt vackra är såklart en bonus. Här har jag slagit in dem med rosa silkespapper som jag har sparat efter en gåva jag fick. Jag dekorerade med ett svart bomullsband för att få till lite kontrast.

Paket inslaget med återbrukat material

Disktrasa från Stella Sews inslagen i återbrukat papper med växtfärgat band

En annan mindre aktör som jag tycker gör ett fantastiskt jobb är Stella Hildebrandt. Hon driver Stella Sews, som både säljer zero waste-produkter och erbjuder kurser i sömnad och hållbar livsstil, och är även en av mina kollegor i Sustainable Influencers. Här har jag slagit in en av hennes disktrasor som jag köpte på GRAM i återbrukat naturfärgat papper med växtfärgat band och svart snöre.

Disktrasa från Stella Sews
Med lite kreativitet kan "skräp" bli något vackert
Återbruk är härligt!
Paket inslaget med naturfärgat papper, växtfrägat band och svart snöre

Chilisåser från Skånsk Chili inslagna i en skokartong

Ljusen och disktrasan var relativt enkla saker att slå in, men hur gör man med saker som har udda former? En lösning är att lägga dem i en ask istället för att slå in dem som de är. Här har jag slagit in två chilisåser från Skånsk Chili i en skokartong för barn klädd med silkespapper. Jag har dekorerat med en bit naturfärgat papper och ett bomullsband jag hade hemma, vilket även döljer den ursprungliga logotypen.

Skokartong från Livly
Skånsk Chili
Återbrukad presentinslagning

Disktrasa från Stillsam Design inslagen i silkespapper med torkade rönnbär

Kan ni få nog av vackra disktrasor? Nej, jag tänkte väl det. Jag älskar att göra tråkiga saker i vardagen lite roligare och lyxigare. För mig har det alltså varit en stor glädje när jag har insett att jag kan välja hållbara alternativ till disktrasor och diskborstar som dessutom är snyggare. Den här virkade trasan från Stillsam Design är inte släppt än men jag kan varmt rekommendera er att följa henne oavsett.

Här har jag slagit in den i ett par varv vitt återbrukat silkespapper, toppat med en bit turkost bomullsband och en kvist med torkade rönnbär. Att använda saker från naturen är ett tips för att få en annars ganska tråkig present att se mycket mer intressant ut.

Virkad disktrasa från Stillsam Design
Hållbart inslagen present med torkade rönnbär

Jag hoppas att det här inlägget kan ge dig ett gäng nya tips och inspiration. Hur slår du helst in dina paket? Har du några fiffiga knep du vill dela med dig av? Berätta gärna i kommentarsfältet! Spana gärna in mina tidigare inlägg om hållbara presenter för mer inspiration.

3 Comments

  1. Pingback: Julgranspynt av återbrukat material - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Presenter till nära och kära - Tess Waltenburg

  3. Pingback: Hållbar jul? 5 strategier du inte kan vara utan, testa du med! Välkommen

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *