En hållbar jul: Handla dina julklappar second hand istället för att köpa nytt

Har ni spanat in vår kampanj #enhållbarjul? På Instagram fylls det hela tiden på med härlig inspiration och vi är många som peppar varandra för att göra det enkelt att göra mer medvetna val inför högtiderna. För er som har följt mig ett tag lär det här tipset inte komma som en överraskning: Köp dina julklappar begagnat istället för att köpa nytt. Det finns så himla mycket både i second hand-butiker, på Tradera, Blocket och köp- och sälj-sidor. Här är några tips på saker som jag har köpt till nära och kära.

Böcker

Jag har både fyndat oanvända romaner och vackra gamla böcker second hand. Det är dels väldigt billigt, dels kan det slitas med hälsan och dels finns det för det mesta väldigt mycket att välja mellan både på loppisar och i fysiska butiker. 

Leksaker

Det varierar såklart vad som finns till försäljning beroende på var man bor, men jag tycker ofta att det finns väldigt mycket leksaker att hitta second hand. Lättare saker går att köpa via Tradera och har man inte en lokal second hand-butik med bra utbud så går det ofta att hitta andra familjer som säljer sina saker via köp- och sälj-grupper på till exempel Facebook. 

Den här bilen som min dotter fick i födelsedagspresent fyndade jag på Erikshjälpen för 15 kronor. 

Spel och pussel

Gillar ni sällskapsspel i er familj? Eller vill ni kanske hitta ett knopp-pussel till era småttingar? På Tradera går det ofta att hitta även väldigt specifika spel och pussel brukar inte kosta många kronor på loppisar. 

Inredningsdetaljer

Har du en vän eller familjemedlem som älskar ljuslyktor? Som gillar att duka med färgglada dukar? Eller som har en grej för pinnstolar? Det mesta går att hitta second hand! Om det är fel färg och du är lite pysslig går naturmaterial att färga och möbler att måla. Bara fantasin sätter gränser! 

Jag är kär i våra vackra loppisfyndade koppar som är handmålade från märket KPM. Om jag inte minns fel betalade jag 15 eller 20 kronor inklusive fat. Mässingsljusstakarna bakom är också en klassiker som är en väldigt bra present till den som gillar den stilen. Varför inte med några svanen-märkta ljus till?

1 Comment

  1. Pingback: Hållbara presenter - Julklappstips till barn - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *