Uppdatera garderoben med second hand

Hållbart mode kan innebära många olika saker. Det kan handla om att produktionen av plaggen är rättvis mot alla inblandade. Att materialen som används är producerade med respekt för vår planet och levande varelser. Det kan handla om att ta hand om sina saker och se till att de håller länge. Att skapa en hållbar garderob behöver verkligen inte betyda att man klär sig tråkigare. Här delar jag med mig av mina bästa tips kring hur du kan uppdatera garderoben med second hand.

Anordna en klädbytesdag

Känns det främmande att gå in i en second hand-butik? Undrar du kanske vem som har haft plaggen tidigare? Genom att anordna en klädbytesdag med familj, kompisar eller kollegor kan du veta exakt var plaggen har varit innan de hamnade hos dig. Det blir dessutom ett roligt sätt att umgås. Alla kan gå därifrån med ”nya” plagg till sin garderob, utan att det skadar planeten eller plånboken.

Planeringen styrs såklart av var träffen är och hur många som kommer. Är ni några nära vänner som ska ses hemma? Eller hela avdelningen på jobbet som ska göra det som en AW? Bestäm hur många plagg var och en får ta med och vad som ska hända med det som blir över. Det kan till exempel vara att man får ta hem sakerna igen eller att någon skänker dem till välgörenhet. Är ni många så kan det vara bra att någon har hand om att ta emot plaggen och till exempel ger gästerna lappar som motsvarar antalet plagg de har lämnat in. Här är några andra saker som kan underlätta:

  • Skapa ett Facebook-evenemang där folk kan anmäla sig
  • Ha klädställningar eller något annat att hänga plaggen på och ordna gärna efter storlek
  • Bjud på lättare snacks eller dryck för att göra det extra trevligt. Ljus dryck är att föredra om kläder ska provas samtidigt.
Uppdatera garderoben med second hand
Till vänster: Tunika från DAY Birger et Mikkelsen, fyndad via Tradera. Till höger: Klänning från Filippa K, fyndad via Tradera, och pumps fyndade på Erikshjälpen här i Lund. Foto: Nils Sjöholm.

Handla second hand i butik

Det finns fler sätt att handla begagnat än vad man kan tro till en början. Och det är det som gör det så kul! För mig som älskar att uppdatera garderoben med second hand är dock butiker en given favorit. Jag älskar att ta mig tid, leta efter guldkorn, prova och fundera. Det här är mina bästa råd för dig som vill komma igång:

  • Välj en lugn tid om du kan. Om du inte är van vid att leta second hand kan många människor och intryck kännas avskräckande.
  • Välj butik utifrån vad du är ute efter. Emmaus på gågatan i Malmö har till exempel mycket i klädväg, men jag går hellre till Erikshjälpen på Öresundsvägen här i Lund om jag är ute efter heminredning.
  • Fastna inte vid storleken. Använd ögonmåttet och prova dig fram! I och med att det är blandade märken, och från olika tider, har du antagligen inte samma storlek som du är van vid.
  • Ge det tid. Att handla second hand är som att handla nytt, men om du ger det tid kommer du att inse att det kan vara ännu roligare fast på ett helt annat sätt.
Second hand-fynd för garderoben
Till vänster: Klassisk kappa från DAY Birger et Mikkelsen, fyndad via Tradera. Till höger: Hatt fyndad på Stadsmissionen Stockholm, klänning från Carin Wester fyndad via Tradera och boots fyndade via Tradera. Foto: Nils Sjöholm.

Hitta din egen stil

För mig handlar en hållbar garderob mycket om att hitta sin egen stil. Att välja saker man verkligen gillar istället för att följa trender. Och att uppdatera garderoben utan att köpa massor av nyproducerade plagg när man väl vill testa något nytt. Jag har valt att uppdatera garderoben med second hand några gånger när jag har velat testa något jag annars inte har på mig. Då tänker jag att det i alla fall inte har skapats ett nytt plagg bara för att jag fick en ny idé. Känner jag sedan att det plagget, eller den stilen, inte var för mig så skänker jag vidare det igen.

Bygg upp en hållbar garderob med second hand
Till vänster: Se tidigare bilder. Till höger: Byxor från Filippa K fyndade via Tradera, t-shirt och jacka fyndade via Sellpy och pumps köpta på Erikshjälpen här i Lund. Foto: Nils Sjöholm.

Alla bilder i det här inlägget är tagna av Nils Sjöholm, besök hans hemsida här.

Lästips: Fixa höststilen med second hand

3 Comments

  1. Pingback: Arkivet second hand i Stockholm - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Fixa din bohemiska sommarlook med second hand - Tess Waltenburg

  3. Pingback: Slow fashion february - Hållbart mode är för alla! - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *