Slow fashion february – Hållbart mode är för alla!

Vårt månadstema för Sustainable Influencers är slow fashion february och jag är SÅ peppad på att snacka hållbart mode med dig! Jag tror nämligen att hållbart mode är för alla och att det är upp till en att vara kreativ och tolka det på det sätt man vill. Är du kanske en minimalist som köper få plagg av hög kvalitet? Eller en färgglad cirkulent som köper mycket men begagnat? Gillar du att anordna klädbytardagar eller att handla etiskt mode? Vi kan alla göra skillnad genom att använda det vi redan har, vårda våra plagg och göra genomtänkta val när vi väl köper något.

Att skapa en hållbar garderob

För mig innebär hållbart mode en mix av flera olika saker. Det första är att använda det jag redan har. Att vårda det jag redan äger och hitta nya, kreativa sätt att använda plaggen som redan finns i min garderob. Ibland tar jag köpstopp i perioder, även när det kommer till second hand, för att aktivera garderoben och se den med nya ögon. När det sedan kommer till att förnya garderoben tror jag att det bästa är att utgå från vad man själv använder. Det finns så många guider till den perfekta garderoben men i slutändan är det mest hållbara det som verkligen används och kommer till glädje.

Har du en minimalistisk stil så är det kanske toppen med tre vita t-shirts och två svarta kavajer. För min del hade det inte alls använts då jag snarare använder bandtröjor och bohemiska klänningar. Därför har hållbart mode för mig handlat om att verkligen tänka igenom min egen stil. Vilka färger, mönster, märken och passformer kommer jag ständigt tillbaka till? Vilka plagg används flitigast i garderoben? Det innebär självklart inte att man inte ska testa nya saker, men det kan hjälpa en att bygga upp en bra basgarderob.

Handla second hand, kör igång ett klädbyte eller handla etiskt mode

Om du väl vill köpa något nytt: Kolla second hand först. Det behöver inte vara allt eller inget. Om du aldrig har handlat second hand innan kan det vara ett stort steg att bara börja kolla. Läs gärna mer om mina tips och tricks och butiker jag gillar här. Du hittar två av mina guider till hållbart mode i Malmö och Lund hos A Sustainable Closet. Tänk framförallt på att second hand inte behöver vara loppisar. Det kan vara att du ordnar klädbyte med en vän eller kollega. I dessa tider går det finfint att visa upp plaggen via video och byta påsar utomhus. Det finns även många tjänster på nätet numera som gör det enkelt och smidigt att sortera bland det du kikar på. Tradera är en stor favorit hos mig. Där har jag både köpt och sålt mycket.

Vad innebär hållbart mode för dig? Känner du att du har byggt upp en hållbar garderob eller är du totalt nybörjare? Oavsett: Så härligt att du är igång! Det första steget är det allra viktigaste, sedan lär man sig efter hand.

Lästips: Uppdatera garderoben med second hand

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *