Uppdatera gamla kläder och tyger med textilfärg

Jag älskar, som du säkert redan vet, att växtfärga tyger för att ge dem nytt liv. Jag vill dock även slå ett slag för ”vanlig” textilfärg. Ja, det är bättre att använda lökskal, kaffesump, avokadoskal och annat att färga kläder med så långt det bara går. Men om du står i valet och kvalet att kassera ett plagg eller en handduk på grund av missfärgningar så är det ändå bättre att färga textilierna i tvättmaskin. Det finns dessutom många tyger second hand som går att återbruka och snygga till med hjälp av textilfärg.

Ge dina gamla handdukar, lakan och kläder nytt liv med textilfärg

Jag hade till exempel ett gäng vita lakan och små handdukar som hade blivit riktigt trista i färgen. De små handdukarna använder vi även som trasor för städning. Med hjälp av en omgång textilfärg blev textilierna, som i övrigt var hela och rena, som nya och kan användas länge till. Det är dock bra att tänka på att vissa missfärgade tyger kan dra åt sig mer färg på de ställena och bli ojämnt färgade. Jag tycker dock inte att det gör någonting i de fall jag har testat. Det blir nästan en häftig effekt att de är lite melerade.

”Pewter Grey” textilfärg från Dylon

Jag har färgat allt från lakan till trasor och kläder. Den här gången använde jag nyansen ”Pewter Grey” från Dylon. Den verkar tyvärr vara slutsåld på de flesta ställen men det finns många andra fina nyanser hos t.ex. Panduro. Jag har varit väldigt sugen på att testa Emerald Green, Olive Green och Jeans Blue från Dylon, men det får blir vid ett annat tillfälle. Kanske på en loppisfyndad duk inför sommaren eller en härlig långklänning i bomull? Det är bara fantasin som sätter gränser!

Klänning färgad med textilfärg

Gör om gamla kläder och få dem att hålla längre

Den här gången färgade jag bland annat en klänning som jag har växtfärgat men blev missnöjd med och ett par linnebyxor. Genom att ha öppna ögon när man handlar second hand kan man göra riktiga fynd. I det här fallet var jag ute efter ett par grå linnebyxor men hittade de här som var beiga till ett billigt pris. Istället för att hänga tillbaka dem så blev de perfekta för mig med hjälp av textilfärg. Att ha öppna ögon när man handlar second hand kan även handla om att köpa möbler man gillar och måla om eller sy upp och sy in plagg som passar i övrigt. Här kan du se hur jag har gett nytt liv till gamla möbler med hjälp av kalkfärg. Jag har även fixat till en nopprig second hand-tröja från Noa Noa med hjälp av en noppborttagare.

Jag blev riktigt nöjd med både klänningen och byxorna och nu använder jag dem flitigt. Det är så härligt när plagg kan få nytt liv med enkla medel. Färgen blev en härlig grå nyans som drar lite åt blått och lila. För mig är den mycket mer användbar än vitt och beige som plaggen var innan. Det känns så roligt att hitta nya kreativa idéer för återbruk och upcycling. Att uppdatera garderoben på det här sättet ger dessutom en personlig stil i och med att man har något som ingen annan har. Jag har inte tagit steget att sy egna plagg än men är riktigt peppad på att testa. Det här kändes som ett bra första steg och ett roligt sätt att skapa en mer hållbar garderob.

Lästips: Gör din egen polaroidram av ett loppisfynd

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *