Inget skall förfaras – Växtfärgning med matavfall

Är du sugen på att prova på växtfärgning? Visste du att man kan färga plagg med matavfall och ätbara växter?

Min fina vän Juliane som driver projektet One Bouquet Per Day var snäll och lät mig låna boken ”Botanical Colour at Your Fingertips” av Rebecca Desnos och det är en av de mest inspirerande böckerna jag har läst på länge. Jag älskar att handla second hand och att fynda vackra saker, men jag har också tänkt länge att jag vill lära mig olika tekniker för att göra något av plagg och saker som kanske inte är så fina eller användbara från början. Hur kan vi återbruka, upcycla och se till att något som annars hade setts som kasserat blir värdefullt igen?

Växtfärga dina plagg med matavfall

Det jag har testat än så länge är att färga med avokado-skal, avokado-kärnor, lökskal och rosmarin. Jag vill gärna fokusera på att färga med saker som annars är matavfall eller som går att odla själv. Det är underbart att se vilka färger det kan ge. Med Rebecca Desnos metod kan man få bra färg även på tyger av bomull och linne genom att förbereda dem med utspädd sojamjölk. Det kommer en uppdatering längre fram kring olika färger, tekniker och status för hur färgen har bevarats. Har du testat att växtfärga? Har du några tips och råd du vill dela med dig av?

Tyger som är växtfrägade med skal och kärnor från avokado
Växtfärgning med ätbara växter som t.ex. avokado, rosmarin och lök

Vill du också prova på växtfärgning? Spana gärna in den här videon där du får se ett av mina projekt in action:

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *