Spartips: Handla medvetet på rean

Jag vill börja det här inlägget med ett väldigt viktigt förtydligande: Synen på att handla på rean = Spara pengar är en myt. Du tjänar alltid mest på att inte handla alls. Med det sagt så tycker jag ändå att man kan handla medvetet på rean. Här delar jag med mig om mina tips för att spara pengar men inte dras med i stressen kring att köpa på nedsatt pris.

Köp bara saker du hade köpt till fullpris

Det viktigaste av allt tycker jag är att inte köpa saker du bara köper för att de är billiga. Tycker du inte att varorna är värda sitt fullpris så är det antagligen inte något som tillför särskilt mycket värde i ditt liv. Att du sedan väljer att köpa dem när de ändå är nedsatta är en annan sak. Jag läste till och med om någon som inte köpte något om hen inte tyckte att det var värt sitt pris x 10. Det låter kanske extremt, men det kan vara en bra tankeställare när normen är att vi ofta köper saker ”bara för att”.

Skriv en inköpslista innan du shoppar

Ha klart för dig vad du tänker handlar innan du beger dig ut i butiker, kollar i köpcenter eller kollar in olika webbshoppar. Det är väldigt lätt att tänka att ”åh, jag behöver en ny sådan här” när man ser en ny tröja i en vacker nyans eller gardiner som känns fräscha inför våren. Men om du funderar för dig själv är det nog inte särskilt mycket av det du behöver egentligen. Jag tänker ofta på avsnittet av Steg för Steg där jag intervjuade Carys som driver Buy Less Be More. Hon berättade att köpstoppet lärde henne att det är väldigt få saker hon egentligen behöver. När hon skrev upp saker hon ville köpa på en lista och inte köpte dem på ett tag kunde hon till slut ta bort dem. Det är något vi alla kan fundera på, eller hur?

Mina rea-köp

Men tillbaka till rean. För som sagt, jag handlade faktiskt en del saker nu. Det här köpte jag:

 • En enkel svart bikini. Jag har H-kupa och bikinis kan vara fruktansvärt dyrt i säsong. Därför har jag tänkt sedan i somras att jag skulle slå till när de reades ut.
 • Ekologiska kläder från Ekobarn till mitt äldsta barn. Han fyller år i februari och det är väldigt tacksamt att kunna köpa hans födelsedagspresenter på rean. Det är ett av de få tillfällen då jag köper nytt.
 • Skafferivaror från Bodystore. De hade en kampanjkod där man fick 20 % på allt som jag slog till på. De ger dessutom återbäring via Bonusway. Perfekt för oss som vill handla ekologiskt och ekonomiskt på samma gång!

Syftet med det här inlägget är inte att glorifiera rea-shopping. Jag vill helt enkelt bara visa att allt inte är svart eller vitt. Att jag inte tycker att man ”tjänar pengar” på att köpa på rean generellt innebär inte att jag inte tycker att det är ett bra sätt att spara pengar om man gör det medvetet. Hur gör du för att dra ner på utgifter i vardagen? Vad är ditt bästa spartips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Lästips: Enkla lösningar för en hållbarare vardag

5 Comments

 1. stella 14 januari, 2020 at 08:51

  åh jag håller verkligen med! Handlar överlag extremt lite och ännu mer sällan på rea men för något år sedan slog jag till när det var rea på jättefina ekologiska handdukar (och vi behövde verkligen!) och nu i mellandagarna köpte jag ett par kavatkängor till mig som jag velat ha i några år (!) så det kändes som rätt genomtänkta köp 🙂 tror mitt bästa spartips eller att inte handla saker i onödan är att verkligen fundera länge och väl om det är något en verkligen behöver eller något en bara vill ha…

  Reply
  1. Tess Waltenburg 15 januari, 2020 at 10:59

   Jag känner verkligen igen mig! Jag köpte till exempel Kavat-kängor till barnen också, som jag verkligen vet håller och som jag vet kan säljas vidare sedan. Jag tror också att det viktiga är att verkligen tänka igenom sina köp ordentligt. Det ger så mycket mer glädje när man väl köper något också. Tack så mycket för din kommentar!

   Reply
 2. Pingback: Nu fixar jag barnens kläder inför hösten - Tess Waltenburg

 3. Pingback: Spara pengar genom att byta till Vimla - Tess Waltenburg

 4. Pingback: Nedsatt mat och förbrukningsartiklar på #blackweek - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *