Handla second hand till barn

Såhär gör jag för att fynda barnplagg begagnat!

Det finns så många olika anledningar att handla barnkläder begagnat. Det är dels snällt mot miljön, det är nästan alltid snällt mot plånboken och jag tycker även ofta att det är roligare än att handla nytt. I en butik är ju allting oftast planerat i specifika stilar och outfits men second hand får man leta runt själv och hitta fina kombinationer. Det behöver alltså inte alls vara svårt eller tråkigt att handla second hand till barn. Såhär gör jag:

Handla begagnade barnkläder online

Jag handlar faktiskt större delen av våra barnkläder online. Det finns flera olika alternativ för den som vill hitta second hand på nätet. Hos oss är Sellpy en favorit, de har ofta allt barnen behöver så att man kan beställa mycket på en gång. Att erbjuder samfrakt på varor som är köpta ungefär samtidigt och erbjuder även hemleverans vilket är ett plus om man har svårt att ta sig iväg till postombud med barnen. Vi handlar även en del plagg på Tradera från privatpersoner. Man kan ofta fynda även där men frakten blir ibland dyrare. Om man håller lite koll kan man dock hitta personer som säljer flera plagg i samma storlek och erbjuder samfrakt.

Fördelen med till exempel Sellpy och Tradera är sökbarheten. Det är enkelt att sortera efter storlek och pris vilket gör det till ett enkelt första steg för den som är van vid att handla online. Man har även samma rättigheter som om man köper i en vanlig butik och kan returnera det man inte är nöjd med. Vi handlar även vissa saker via Facebook-grupper för barnkläder.

Att handla second hand till barn behöver varken vara svårt eller tråkigt
Den här mysiga tröjan i 100 % bomull fyndade jag via Sellpy

Handla barnkläder i second hand-butiker

När det kommer till second hand-butiker blir utbudet helt plötsligt mycket mer varierande än på nätet. Det är alltså svårt att ge exakta råd som passar för alla. Frakten på barnplagg är ofta billig och därför rekommenderar jag ofta näthandel till de som har svårt att hitta barnplagg second hand. Man kan dock även fynda fantastiska barnkläder i butiker så jag vill ändå slå ett slag för det.

Jag brukar börja med att bestämma mig för en färg eller stil jag är ute efter för att göra det enklare att leta. Detta fungerar självklart även på vuxenplagg. Vi handlar mycket barnplagg i olika grå nyanser och med mönster som t.ex. leopardmönstrat då det är lätt att ta hand om. Vita plagg finns knappt här hemma numera… Att sålla bland barnplaggen i en butik kan vara svårare och att ha en färgskala i åtanke gör det enklare att ”bläddra”. Sedan kollar jag efter plagg som är ungefär i den storlek jag har tänkt. Jag brukar dock inte främst läsa på lapparna utan tycker att det är enklare med ögonmått. När jag väl har plockat ut ett antal plagg går jag igenom allt och väljer vad jag faktiskt ska köpa.

Second hand-fyndade barnplagg
Alla de här plaggen i fint skick är fyndade via Sellpy

Fynda saker som inte är i säsong

För dig som har det tight ekonomiskt eller helt enkelt vill spara pengar: Köp sådant som inte är i säsong. Handla vinterskor på sommaren och sandaler på vintern. Ja, det kräver en del planering. Det kan dock spara en otroligt mycket pengar. Jag har till exempel köpt overaller, som annars kan kosta otroligt mycket, för en 50-lapp. Nu senast fyndade jag sandaler för 30 kronor eftersom de inte är så eftertraktade i november.

Jag tänker även så kring storlekar. Min äldsta har ungefär storlek 110 nu men jag kikar redan runt efter barnplagg i fint skick second hand. Det kräver såklart att man har någon möjlighet att förvara dem, men å andra sidan tar barnplagg inte särskilt mycket plats. I och med att vi har två barn som är täta i åldrar, med 1,5 år mellan, kommer vi ha behov av extra kläder ju mer de växer och närmar sig varandra i storlek.

Begagnade barnkläder i grå nyanser
De här plaggen är second hand-fyndade och är lätta att hålla snygga i och med att de är i mörkgrå nyanser

Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp och att du känner dig inspirerad till att börja handla second hand till dina barn. Har du några frågor eller funderingar du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar.

Lästips: Jag vill ge mina barn tid istället för prylar

1 Comment

  1. Pingback: Pyssel - Glassar till leksaksköket av återbrukat material - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *