Dra ner på matkostnader och minska matsvinn

(Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Matsmart)

Om det är något jag tycker är värt att lägga pengar på så är det mat. Med det sagt så finns det dock mycket man kan göra för att dra ner på matkostnader och minska matsvinn på samma gång. Win win! Här delar jag med mig av mina bästa tips för att göra det mesta av vardagsmaten på ett enkelt och roligt sätt. För dig som vill tänka hållbart, för dig som vill dra ner på matkostnader eller bara för dig som vill utmana dig själv i köket.

Var kreativ med det du har hemma

Mitt första och absolut bästa tips är att vara kreativ med det du redan har innan du köper nytt. Det här går självklart att applicera på många olika områden, men framförallt på vardagsmaten. Det är så lätt att tänka att vi måste handla varje vecka, eller oftare, att vi kanske inte ens kollar igenom våra gömmor först. Om du har några olika grönsakshalvor, lite grädde och buljong kan du till exempel göra en soppa. Har du olika rotfrukter och en korv kan du göra pyttipanna. Det finns dessutom en hel del rätter som går att göra på enbart skafferivaror. Enkelt och smidigt i vardagen när inspirationen tryter!

Lär dig att laga mat

Men hallå, vad är det för rubrik? Kanske du tänker nu. Klart att jag kan laga mat? Det jag menar här är att lära sig grundtekniker. Jag är verkligen ingen mästerkock men genom att ha lärt mig olika tips och tricks blir det mycket enklare att trolla fram en ny rätt med rester och udda råvaror. Jag tror att ett stort problem när det kommer till matsvinn, och i förlängningen matkostnader i och med att vi slänger fullt ätbar mat, är att vi inte kan vara kreativa. De flesta av oss har lärt oss att följa recept, och har vi inte ett sådant framför oss vet vi inte riktigt vad vi ska göra.

Ett sätt att börja kan vara att följa bloggar eller läsa kokböcker som lär en just det. Jag tycker att båda Tuvessonskans böcker, Länktext”>Käka Grönt, är fantastiska redskap för dig som vill lära dig att laga mat. Istället för att bara bjuda på färdiga recept får du även tips, knep och guider som gör att du kan använda dig av det du har hemma. En annan stor inspirationskälla för mig är Portionen Under Tian. Jag älskar både hennes blogg, som har hjälpt mig otroligt mycket genom åren, och Laga mat på det du har hemma för att spara pengar

Allt i en stekpanna! Ibland kan en mix av det man har hemma vara både enkelt, gott och billigt.

Handla smart för plånboken och miljön

Nu när vi har pratat om matlagning är det dags att gå in på matinköpen. Vi har några olika knep för att spara pengar i vardagen. Flera av dessa är dessutom väldigt snälla mot omvärlden. Vad som passar för just dig beror såklart till viss del på dina lokala förutsättningar, men de flesta råden funkar lite var som helst. Det första vi gör är att gå till vår lokala Coop-butik. Det är en liten butik med relativt höga priser MEN de är fantastiska på att sätta ner varor som är på väg att gå ut. Ibland kan vi gå ut därifrån med flera kassar fyllda med billiga varor som annars hade slängts. Då baserar vi vår mat den veckan på det. De flesta råvaror håller längre än bäst före och känsligare varor håller ofta om man tillagar dem istället för att förvara dem råa.

Nedsatta varor drar ner på matsvinn och minskar matsvinn
Att handla till nedsatt pris är både snällt mot plånboken och minskar matsvinn. Win win!

Fyll på skafferiet med matsmarta varor

Vi handlar även från Matsmart då och då för att fylla upp skafferiet. Deras utbud varierar men de har över lag ett väldigt bra ekologiskt sortiment. Handlar man mycket på en gång så har de dessutom gratis hemleverans. Vi köper till exempel hela flak med tomater som ni kan se här nedanför. Annat vi laddar upp med är pasta, russin, raw bars, bönor, oljor, buljongtärningar och andra basvaror.

En ”fälla” med att handla där är dock att man lätt köper på sig mer chips, godis och kakor än man brukar för att det är billigt. Vi har insett att vi har gjort det några gånger. När man tänker efter så hade man kanske inte lagt lika mycket pengar på det i slutändan om man var tvungen att gå över gatan (som det är för oss) till mataffären istället. Bortsett från det så är det dock en väldigt bra tjänst som jag varmt kan rekommendera. Det är en grymt bra tjänst för att dra ner på matkostnader och minska matsvinn.

Minska ditt matsvinn och dra ner på matkostnader genom att handla från Matsmart
Ett storpack tomater från Matsmart. Billigt och svinnsmart, och vi har alltid en bas för en måltid hemma. Toppen!

Det här köper vi dyrt

Okej, så nu har jag pratat om hur vi håller nere våra kostnader. Men det finns faktiskt en del saker vi lägger mycket pengar på. Här är några exempel:

  • Ekologiskt. Som jag har sagt innan: Det finns en hel del ekologiskt till nedsatt pris, på kort datum eller via Matsmart till exempel. Vi väljer dock att köpa en hel del ekologiskt även om det är dyrare än konventionellt odlat.
  • Kött och andra animaliska produkter. Vi äter till större delen växtbaserat, men när vi väl köper animaliska produkter lägger vi ofta mycket pengar på det. Det kan till exempel vara kött från vår lokala Reko Ring eller ost från Reko Deli. Sådana produkter tycker jag att man ska betala ordentligt för. Det gör även att man förstår värdet i det och ser det som den (resurskrävande) lyxvara det faktiskt är.
  • Bär, frukt och grönsaker. Det finns självklart extrapriser även här, men vi köper en hel del till fullpris också.
  • Utemat. Vi räknar i och för sig ofta det som nöjen, men vi lägger gärna pengar på att gå ut och äta då och då. Vi försöker välja medvetna caféer och restauranger även när det kommer till utemat. Vill du ha tips och idéer får du gärna kolla in min kategori för Lokal Turism kring Lund och Malmö.
Att baka eget bröd, frysa in och ta fram efter hand är ett sätt att hålla nere matkostnaderna

Jag hoppas att du har fått med dig några bra tips kring hur du kan dra ner på matkostnader och minska matsvinn. Nu skulle jag veta, vad är ditt bästa tips för att hålla en matbudget? Och vad är dina bästa tips för att minska matsvinn? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Lästips: Enkla lösningar för en hållbarare vardag

1 Comment

  1. Pingback: Rabatt hos Bodystore och tips på vad jag handlar där - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *