Julgranspynt av återbrukat material

Går det att pynta granen på ett hållbart sätt? Självklart! Det finns så mycket fint man kan göra av saker som annars hade slängts. Gå till exempel ut i naturen, rota i dina pysselgömmor hemma eller spara på dig material från paket du har fått. Ett band här, en pappersbit här och en klase bär kan bli något väldigt vackert. I det här inlägget tipsar jag om hur du kan göra julgranspynt av återbrukat material.

Hemmagjort julgranspynt i grönt, rött, blått och grått
Återbrukspyssel som är fint, enkelt och personligt. Gör ditt eget julgranspynt!

Kreativa lösningar istället för nyproducerade prylar

Jag har knåpat ihop några olika varianter av julgranspynt. Det är så roligt att se varje högtid som en utmaning att vara kreativ. Vad kan jag göra av det jag har hemma? Att ta till vara på material är snällt både mot plånboken och miljön. Det blir dessutom mer personligt än att köpa färdigt pynt. Att följa kreativa personer på Instagram har varit ett bra sätt för mig att hålla idéerna igång och hitta nya lösningar.

Kan jag hänga upp apelsinskivor i granen? Kan jag göra något av papper? Hur kan jag vika det här för att skapa något som liknar en solfjäder eller en stjärna? Det finns så många fiffiga idéer som gör det både roligt, enkelt och billigt att ordna julgranspynt av återbrukat material.

Bohemiska tofsar av återbrukat garn

Först ut är de här tofsarna som jag har gjort av återbrukat garn. Jag virar helt enkelt garnet runt fingrarna tills jag har fått till önskad tjocklek. Sedan drar jag ett band genom änden där öglan ska vara, knyter garn runt ungefär en cm in och klipper upp den andra sidan. Man kan behöva finputsa lite om garntrådarna blir olika långa. Klart! Enkelt, snabbt och fint. Det här är ett perfekt pyssel för dig som har mindre mängder garn liggandes hemma som du inte vet vad du ska göra av.

Restgarn är toppen för mindre pyssel
Gör enkelt julgranspynt av återbrukat material som garn och papper
Har du garn över? Gör ett gäng tofsar att ha som julgranspynt!
Gör egna tofsar av garnbitar som har blivit över

Solfjädrar av en papperspåse

Till nästa pyssel har jag använt en grön påse från Tehuset Java, men det går såklart att använda något annat papper också. Jag har klippt två lika stora kvadrater. Sedan viker jag cirka en cm på ena sidan, vänder på arket, viker en cm på andra sidan och gör likadant tills det liknar ett dragspel. Jag gör två likadana och lägger ihop dem. Efter det viker jag dem på mitten, trär ett band genom vecket och virar sytråd runt. Klart! Ännu ett billigt pyssel som kan bli väldigt fint med roliga färger på bandet och pappret.

Jag gillar grönt julgranspynt och gör det gärna av återbrukat material
En tepåse i papper kan bli en vacker dekoration
Återbruk är både billigt och roligt
Enkelt julgranspynt av återbrukat material
Julgranspynt i grönt och blått av återbrukat material
Gör solfjädrar att hänga i granen av återbrukat material

Torkade rönnbär eller andra röda bär

Gillar du att ha något rött i granen? Satsa på saker som finns gratis i naturen istället för något nyinköpt. Rönnbär eller andra röda bär är otroligt vackra även när de är torkade. Trä dem på tråd eller knyt ett vackert band runt en hel klase bär. Enkelt, vackert och så gott som gratis! Här har jag använt ett naturfärgat band som jag tycker blir en fin kontrast mot de röda bären.

Rött julgranspynt är vackert och finns att hitta i naturen
Julgranspynt av återbrukat material
Röda bär blir en vacker färgklick i julgranen

Torkade apelsinskivor

Har du kanske en apelsin eller två där hemma som börjar bli torr i skalet? Skiva upp den och torka den i ugnen! Det går såklart även bra att göra av andra apelsiner. Jag har torkat mina på 75 grader varmluft tills de är torra. Det tar sin lilla tid men sköter sig självt när man gör annat.

Ni har kanske redan sett att jag använder dem för att dekorera paket men de blir även superfina i granen som dekoration. Häng upp dem i vars ett snöre eller gör en girlang av flera stycken. Både enkelt och fint!

Torkade apelsinskivor är ett enkelt och vackert julgranspynt

Loppisfynd och ärvda prylar

När du har slut på kreativitet hemma – Underskatta inte second hand! Jag har haft turen att ärva en del julpynt, men även om du inte har det finns en hel del att hitta second hand. Mitt tips är dock att vara ute i god tid då det ibland kan bli utplockat när julafton närmar sig. Vi fyndade till exempel en ljusslinga till granen och en julgransfot på Erikshjälpen på Öresundsvägen här i Lund. Det kändes fint att köpa något återbrukat istället för att köpa nytt, och blev väldigt mycket billigare för oss.

En härlig mix av hållbart julgranspynt av återbrukat material

Det var mina tips för idag! Nu vill jag gärna höra vad ni använder för att dekorera granen om ni tänker ha en gran? Har ni saker sedan tidigare i år eller tänker ni ordna inför denna julen? Tänker ni göra julgranspynt av återbrukat material? Berätta gärna i kommentarsfältet! Och glöm inte att följa mig på instagram för fler tips och tricks.

Lästips: En hållbar jul utan stress

2 Comments

  1. Pingback: Julstämning, ledighet och godsaker - Tess Waltenburg

  2. Pingback: DIY - Gula tofsar till påskriset - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *