Att sänka kraven under VAB-tider

Ibland väljer man att sakta ner och skala bort måsten. Ibland är man helt enkelt tvungen, som till exempel när hela familjen blir sjuka. Det kallas VABruari men i vår familj börjar det oftast redan i november och tar inte slut förrän i mars. Samtidigt rullar andra delar av livet på som vanligt och det är lättare sagt än gjort att inte stressa upp sig över småsaker.

Jag fastnar lätt i en ond spiral där jag helt går upp i känslan av maktlöshet när sjukdomar slår till. De här strategierna har dock gjort det lite enklare för mig att sänka kraven under VAB-tider:

Enkla lösningar som räddar dagen

För oss har räddningen under VAB-tider, och andra intensiva perioder, helt enkelt varit: Det som funkar funkar. Är det pizza framför TVn? Toppen! Är det frukt, smoothies och andra näringsrika snacks istället för mat? Let’s do it! Är det att låta barnen ha på sig Elsa-klänningar så länge att de nästan växer fast på kroppen? Ibland får det vara så. Täcken i soffan, bygga kojor framför en film, låta barnen bada tre gånger om dagen… You name it.

De där enkla lösningarna kan verkligen vara guld värda och jag tycker att det är helt okej att lägga bort sina vanliga principer under sjukdomstider. Den energin kan helt enkelt gå till annat. Du vet själv bäst vad som funkar för dig och din familj, våga lita på den magkänslan. Det viktiga är att ni tar er ur den här perioden med er hälsa någorlunda i behåll, inte att barnen alltid äter helt korrekt eller vad de har på sig.

Bygg din egen koja med barnen framför TVn
Fyra stolar, ett lakan, kuddar och filtar kan förvandlas till en perfekt koja framför TVn

Glada föräldrar ger glada barn

Det är inte alltid helt lätt att sänka kraven under VAB-tider. Det gäller både det som handlar om barnen och en själv. Samtidigt tror jag att vi verkligen behöver ta hand om oss själva för att kunna ta hand om andra. Jag menar inte att du har tid att åka på spa eller ta semester. Jag vill helt enkelt bra skicka en vänlig påminnelse till dig som tenderar att glömma bort dig själv helt när andra mår dåligt. Det är helt okej att prioritera dig själv också, även om det handlar om små små handlingar av självkärlek. Kan du kanske komma iväg på en promenad? Eller spendera en stund för dig själv med en god bok på kvällen när barnen har somnat? Om du inte har möjlighet att göra det, kan du kanske gå och lägga dig i tid eller se till att få i dig ordentlig mat? För mig handlar självkärlek också mycket om att sänka kraven på sig själv. Att inse att man inte alltid är på topp och att det är helt okej.

Jag skriver verkligen inte det här som att ”det är att bara göra det” för, tro mig, jag vet hur det är att vara mitt i träsket och knappt veta ut eller in.

Jag skriver verkligen inte det här som att ”det är att bara göra det” för, tro mig, jag vet hur det är att vara mitt i träsket och knappt veta ut eller in. Att ta hand om sig själv ska inte vara ännu ett måste som läggs ovan på allting annat och blir droppen i bägaren. Men jag tror ändå att det är viktigt att stanna upp ibland. Att påminna sig om att man faktiskt ofta kan ge mer till sin familj när man själv mår bra. You can’t pour from an empty cup. Vill du ha extra tips och pepp till vardags? Missa inte min fina vän Adriennes konto Mammapeppen på Instagram. Det känns som en varm kram för en trött småbarnsförälder.

Att sänka kraven under VAB-tider: Täcken i soffan och massor av frukt går hem hos mina barn.
Täcken i soffan, frukt och russin i mängder brukar gå hem hos mina barn

Hur gör du för att överleva VAB-tider? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i kommentarsfältet.

Lästips: Går det att leva hållbart med barn? Tips och råd för ett miljövänligt familjeliv.

1 Comment

  1. Pingback: Hej Vabruari! - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *