Aktivitetskalender istället för julklappskalender

Jag älskar julen och tycker att det är otroligt mysigt att räkna ner dagarna inför julafton, särskilt nu när vi har barn. Nu när många tipsar om julklappskalendrar, som ofta innehåller onödiga småprylar, vill jag slå ett slag för en aktivitetskalender av något slag. Istället för småsaker får man varje dag en lapp med en aktivitet att göra tillsammans.

Mysiga aktiviteter att göra tillsammans med familjen
Även enklare aktiviteter kan sätta guldkant på vardagen när man ramar in dem på det här sättet.

Fokusera på att mysa inför julen

Att göra något trevligt tillsammans varje dag blir ett fint sätt att räkna ner inför julafton. Det kanske känns stressigt att komma på 24 olika aktiviteter, men det behöver inte vara stora saker. Ibland kan det vara något extra gott till frukost eller att läsa en saga i sängen och andra dagar kan det vara en större aktivitet. Det kan även vara ett bra tillfälle att uppskatta just de små sakerna i vardagen, att ta sig tid för att pyssla tillsammans och vara helt närvarande eller att se en film bara för att umgås.

Vi brukar även skriva upp saker vi ändå brukar göra inför julen, som att sätta upp stjärnor i fönster eller baka lussekatter. Jag brukar även fråga barnen vad de vill göra i förväg. De är 2 och 3,5 år gamla och hinner oftast glömma bort aktiviteten innan det är dags. Min äldsta föreslog till exempel att vi skulle bygga med lego. Det behöver verkligen inte vara svårare än så.

Räkna ner julen med en aktivitetskalender
Julen är snart här

Gör din egen julkalender

Jag har sytt vår julkalender för flera år sedan och återanvänder den år efter år. Det finns dock många olika sätt att göra det på. Med lite kreativitet kan du skapa en riktigt fin kalender av saker som annars hade slängts. Eller kanske gömma lapparna på olika ställen i hemmet som en skattjakt? På Pinterest finns massor av kreativa idéer om du söker på ”aktivitetskalender”. Du kan även lägga lapparna i ordning i en ask där barnen får dra en åt gången.

En trevlig juldekoration med mervärde
Den här julkalendern sydde jag för ungefär fem år sedan, inspirerad av en aktivitetskalender vi hade när jag var barn.

Lästips: En hållbar jul utan stress

3 Comments

    1. Tess Waltenburg 20 december, 2019 at 14:36

      Tack snälla! Vad roligt att höra 😀

      Reply
  1. Pingback: Julstämning, ledighet och godsaker - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *