En hållbar jul utan stress

När man pratar hållbarhet fastnar man ofta i att prata om miljö och klimat, men för mig är den inre hållbarheten lika viktig. Jag tror även att det går mycket hand i hand. När vi mår dåligt, är trötta och stressade är risken även större att vi tar till enkla men ohållbara lösningar. Nu när julen närmar sig känner jag att allt ställs på sin spets: Den stress och de sociala krav vi känner annars bli än mer påtagliga och kan göra julen till ett stressmoment snarare än något mysigt och roligt.

Vad måste du fixa inför julen, egentligen?

För mig har det varit viktigt att fråga mig själv vad jag egentligen behöver eller vill fixa och vad som bara är vanor och gamla mönster. Jag känner till exempel inte ett behov av att köpa massor av julklappar eller att ha allt som går att finna på julbordet. Jag nöjer mig hellre med väl valda gåvor, som jag ordnar i tid, och en enklare måltid med det vi tycker allra bäst om. Jag känner inte ett behov av att flänga runt mellan olika festligheter utan tar det gärna så enkelt som möjligt. Vår plan är att bjuda in familj och vänner på en adventsfika istället som tar mycket mindre tid att ordna.

Den perfekta julklänningen

Jag upplever även att det finns en stor social press kring vad man ska ha på sig. Att man måste konsumera sig till den perfekta julen, oavsett om det gäller julklappar eller outfits. Själv har jag köpt en favoritklänning från Greta, som till exempel syns i detta inlägget, som passar de flesta festliga tillfällen. Vill du motverka hetsen kring nya kläder? Ge folk en komplimang för en klänning de har haft på sig flera gånger eller anordna en klädbytardag med festtema! Ett plagg kan ju dessutom se helt annorlunda ut om man stylar håret annorlunda eller kombinerar det med ett par andra skor. Min kollega Carys Egan-Wyer som driver Buy Less Be More är en stor inspirationskälla för mig när det kommer till att aktivera garderoben, spana in hennes blogg och instagram om ni inte redan följer henne.

Vegetariskt, julmat och julstök

Jag vet många som vill äta mer vegetariskt men som drar sig för det på grund av sociala sammanhang, och jag kan verkligen förstå det. Kring högtider och kalas, när man vet att värdinnan eller värden ofta har mycket att göra, kan det kännas svårt att vara den som kommer med extra krav. Det jag brukar göra är att erbjuda mig att ta med mig något till julbordet. Det kan även vara en idé att tänka på detta redan när firandet planeras och föreslå något slags knytkalas där alla hjälps åt. För er som är ute efter vegetariska julbordsrecept vill jag varmt rekommendera Magasinet Vego, Jävligt Gott och Vegansk Matlåda.

Något år köpte vi vissa saker i mindre mängd färdigt från Malmö Saluhall som har lite av allt. Det kostade mer men sparade oss mycket tid och energi. Jag tror dessutom ofta att det i slutändan inte blir så mycket dyrare om man verkligen äter upp allt istället för att köpa mycket och slänga en stor del av det. Det kan även vara en mysig upplevelse att gå på julmarknader och i Saluhallar och samla på sig olika godsaker inför julen.

En hållbar jul utan stress

Julen ska ju vara mysig och trevlig, inte ett stressmoment. Om barnen inte bryr sig om att baka pepparkakor från scratch, låt dem dekorera färdigköpta med en tub glasyr. Köp billiga juldekorationer second hand om du vill ha det istället för att spendera alldeles för mycket pengar på nya saker. Och det viktigaste av allt: Fråga dig själv vad du faktiskt behöver och vill ordna inför julen. Vissa saker som stressar mig kanske känns kreativa och roliga för dig. Det viktiga är att försöka göra upplevelsen så trevlig som möjligt, oavsett vad det innebär.

En hållbar jul utan stress

Lästips: Hållbara julklappar – Slå in presenter med återbrukat material

1 Comment

  1. Pingback: Aktivitetskalender istället för julklappskalender - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *