Hållbara lifehacks som sparar tid, pengar och miljön

Visste du att vi i Sustainable Influencers har ett månadstema varje månad där vi uppmärksammar olika frågor? Tanken är att peppa, inspirera och visa att vi kan åstadkomma mycket tillsammans med små hållbara handlingar. Den här månaden uppmärksammar vi #hållbaralifehacks och uppmuntrar alla som vill att tipsa om små, enkla lifehacks som gör det enklare och roligare att leva hållbart. Här är några tips och tricks som både är ekonomiska, enkla och miljövänliga:

Kolla second hand innan du köper nytt

Att handla begagnat är toppen av många olika anledningar. I de flesta second hand-butiker går pengarna till välgörenhet, du sparar på jordens resurser och det är ofta väldigt ekonomiskt. Förutom vanliga butiker finns till exempel Tradera, Blocket och Facebook Marketplace. Jag har fyndat det mesta till både hemmet och garderoben begagnat. Är du lite händig? I så fall kan du till och med hålla utkik efter bortskänkes, laga och måla om sådant som inte är i perfekt skick. Om du får in vanan att i alla fall kolla second hand innan du köper nytt så har du gjort miljön en stor tjänst. Om du köper nytt i de fall du verkligen inte hittar något begagnat så är det i alla fall mycket färre nyinköp än om du gör det som vana. I min kategori ”Second hand” hittar du massor av inspiration och tips på butiker som jag gillar.

Spendera tid i naturen

Det här tipset har du garanterat hört förut, men det tål att upprepas! Att spendera tid i naturen är både gratis och bra för kropp och själ. Jag tror dessutom att man blir mer benägen att ta hand om naturen om man har en nära relation till den. Det behöver inte vara så avancerat. Cykla till en park, åk till havet eller bege dig ut i skogen. Naturen bjuder på fantastisk variation och möjligheter för avkoppling och rekreation. Du behöver inte vara äventyrare för att få en liten dos av friluftsliv.

Gör om och återanvänd det du redan äger

Har du tröttnat på dina gamla kläder eller hemtextilier? Gör om dem istället för att göra dig av med dem! T-shirts och hemtextilier kan enkelt få nytt liv med växtfärg. Och vill du inte ha nyanser som går att uppnå naturligt så är det fortfarande bättre att färga med vanlig textilfärg än att köpa nyproducerat och slänga det du redan äger. Ett par trasiga strumpor eller strumpbyxor kan bli hårsnoddar. Ett par trasiga byxor kan bli shorts till dig eller barnen. Ett gammalt lakan kan rivas sönder, växtfärgas och göras om till presentsnören. Försök få in vanan att fråga dig ”Vad kan det här användas till?” innan du gör dig av med dina gamla saker.

Torka och preservera mat och örter för längre hållbarhet

Att minska matsvinn är både ett superbra spartips, i och med att det drar ner på matkostnader, och snällt mot planeten. Vi slänger alldeles för mycket ätbar mat och det kan vara en riktigt rolig utmaning att ”tävla” mot sig själv och se hur mycket man kan göra åt det. Att torka, lägga in och preservera är ett sätt att bevara allt från örter till torra apelsiner och äpplen från trädgården. Förra året torkade vi både äpplen och plommon som vi fick av bekanta och det har varit perfekt som mellanmål till både barn och vuxna.

Planera dina måltider för minskat matsvinn

Att planera dina matinköp och ha koll på vad du har hemma är ett annat enkelt sätt att minska ditt matsvinn och dra ner på dina matkostnader. Det behöver inte bara handla om ”vanliga” matlådor utan kan även gälla mellanmål och enklare förberedelser. Du kan till exempel skära upp olika grönsaker och lägga i lådor i kylen. Ställ fram lådorna till middagen och komplettera med det du eller familjen känner för. Det funkar även med quinoa, matvete, oliver, matvete och liknande. Till frukost och mellanmål går overnight oats, smoothies och chiapudding ofta hem hos oss. Toppa med frusen frukt som får tina när det står i kylen, någon slags sylt, bär eller något annat du tycker om. Spana gärna in min kategori ”Hållbar mat” för fler tips och tricks.

Vilka är dina bästa lifehacks för en hållbar livsstil? Hur gör du för att spara pengar och leva mer miljövänligt? Dela gärna med dig av dina tips och tricks i kommentarsfältet!

Lästips: Blommiga burkar av återbrukad kartong och tapetstuvar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *