Eko, vego och smart för plånboken och planeten

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart, Adlibris och Bokus –

Jag har tipsat om Matsmart innan men det tål att upprepas. De är verkligen toppen för den som vill dra ner på matkostnader och leva mer hållbart. De har ett brett utbud av ekologiskt, veganskt och allt i deras sortiment är saker som av olika anledningar hade slängts. Det kan vara för att det är kort datum eller helt enkelt för att en etikett är felmärkt. Varorna är dessutom saker som klarar sig i skafferiet så de håller ofta mycket längre än bäst före. Visste du att det är stor skillnad på bäst före och sista förbrukningsdag? Bäst före-datum handlar inte om ifall ett livsmedel är säkert eller inte utan om att det behåller samma kvalitet när det kommer till till exempel smak, tuggmotstånd och krispighet. Att äta pasta efter bäst före datum går alltså utmärkt. Sista förbrukningsdag däremot handlar om säkerhet och är viktigare att följa. Det används på livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att det blir hälsoskadligt. Om du vill läsa mer kan du till exempel göra det hos Livsmedelsverket.

Ekologiskt, veganskt och svinnsmart

Men nu ska jag berätta om min senaste beställning! Jag gjorde nämligen massor av finfina, hållbara fynd. Det blev allt från bönbågar och kokosdryck till ekologisk hudvård och tandkräm. Jag har tidigare nämnt att Matsmart har mycket mer än man kan tänka sig och att jag även har fyndat underkläder till mig själv och barnen där. Om du väl är inne för att handla mat, passa på att kika i kategorier för skönhet och hem. Man kan ofta göra fantastiska fynd om man hittar ekologiska rengörings- och skönhetsprodukter som annars är mycket dyrare.

Jag fyndar i princip alltid skafferivaror och snacks till barnen när jag handlar från Matsmart. Även om utbudet varierar så brukar de alltid ha några ekologiska klämmisar, torkade fruktgodisar eller kex för barn. De har även ofta ekologiska basvaror som jag laddar upp skafferiet med. För mig är ett bra basskafferi A och O. Det gör vardagen så mycket enklare om man alltid har en middag hemma genom att ladda upp med konserver, pasta, gryn och annat som går snabbt att slänga ihop. Om du vill veta mer om det kan jag varmt rekommendera Tuvessonskans bok ”Käka grönt” som du hittar via t.ex. Bokus och Adlibris. Där kan du läsa om vad hon kallar skåpmat och få tips om vilka varor som kan vara bra att ha hemma i skafferiet.

Pasta och tomatsås – En vardagsräddare

Och innan någon går i taket: Ja, jag har handlat pastasås från Paolos via Matsmart. Varför? Jo, för att pengarna går till en bra sak och för att det innebär att maten inte slängs. Jag tycker att det är toppen att Matsmart och andra aktörer har valt att sälja ut Paolos sortiment och låta pengarna göra skillnad. Det visar verkligen hur vi kan vända en tragisk händelse till något som ger hopp inför framtiden. Jag passade på att köpa pasta i samma beställning så nu har jag flera enkla middagar hemma framöver.

Utöver snacks och ekologiska basvaror så fyndade jag även naturlig tandkräm från Vademecum och rengöringsmousse från Weleda. Sådana här saker köper jag ofta två av för att det är bra att hemma, framförallt om det är bra pris. När jag kollade in på Matsmart idag så fanns de kvar så in och fynda! Jag har testat många olika ekologiska hudvårdsprodukter och märken och allt jag har använt från Weleda har varit toppen, så jag ser verkligen fram emot att testa dessa. Tandkrämen har vi också haft hemma innan och jag är väldigt nöjd med den.

Svinnsmarta, hållbara snacks inför helgen

Nu har ju helgen redan varit, men jag fick hem min beställning lagom till fredagsmyset. I den fanns både bönbågar, linschips, bovetekex från Reneé Voltaire och ekologisk Bruschetta-mix från Fontana. Jag använde de två senaste nästan direkt och lyxade till min frukost. Den med tomat var riktigt god och jag tänkte testa den med kronärtskocka, som jag älskar, i dagarna.

Och du? Det kanske verkar tjatigt, men om du uppskattar mina tips så blir jag väldigt glad om du går in på Matsmart, Adlibris och Bokus via mina annonslänkar. Det kostar ingenting extra för dig men gör det möjligt för mig att göra det jag gör, som i stor utsträckning sker på obetald tid. Jag vill aldrig att någon ska köpa för köpandets skull, men om du gillar tipset och vill gå in och handla så gör det stor skillnad för mig. Tack på förhand!

Lästips: Gör din egen kombucha!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *