Gör ett par shorts av trasiga byxor

Brukar du lappa och laga? Är du pysslig av dig? Då ska jag visa hur du gör ett par shorts av trasiga byxor! Att laga det du har istället för att köpa nytt gör både miljön och plånboken en tjänst. Jag brukar sitta framför en serie och ta tag i ett gäng plagg åt gången. Varje plagg tar sällan lång tid men det är skönt att beta av ett gäng. Vi äger ingen symaskin så det jag lagar här hemma gör jag alltid med nål och tråd. Häromdagen tog jag tag i en hög plagg här hemma som hade gått sönder. Två par byxor var så pass slitna att de knappt gick att laga. De har burits och slitits av båda barnen och har redan blivit lappade en gång. Lösningen? Shorts till barnen! Med ett klipp, vik och några stygn fick de nytt liv och kan användas i sommar också.

Från byxor till shorts, såhär gjorde jag:

  • Klipp av benen vid önskad längd men lämna en eller två cm om du vill vika upp dem
  • Vik upp benen, jag gjorde det cirka en centimeter och två gånger
  • Sy fast vikningen, i det här fallet sydde jag bara vid kanterna för att fästa men på vissa behöver man sy hela vägen
  • Klart!
Lappa och laga barnkläder
Lappa och laga
Trasiga byxor blir shorts
Från byxor till shorts

Gör om istället för att köpa nytt

Att göra om det du redan har istället för att köpa nytt är snällt mot både plånboken och miljön. Det är dessutom toppen om du, som vi, har ärvt mycket kläder som inte alltid är rätt i säsong. Förra sommaren klippte jag ärmarna på långärmade tröjor när vi behövde t-shirts istället för att köpa nya. Det funkade såklart hur fint som helst.

Jag tror ibland att vi är så fast i gamla vanor att vi inte ens ser möjligheterna med det vi har hemma. Om vi har byxor och långärmade tröjor så är det lätt hänt att man köper shorts och t-shirts istället för att tänka på att man kan göra om det man redan har. Förra sommaren klippte jag ett par jeans till shorts till mig själv. Jag har även gett många plagg nytt liv med hjälp av växtfärgning och gjort en sommarklänning till min minsting av ett örngott.

Vilket är ditt bästa tips för att göra om det man redan har hemma?

Gör ett par shorts av trasiga byxor
Shorts av trasiga byxor

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *