Jag får då och då frågor kring växtfärgning från personer som vill testa att göra om plagg. Det känns så himla kul att fler börjar få upp ögonen för allt som finns att göra av plagg man har tröttnat på! Jag vill dock förvarna er: Det finns ingen enkel guide till växtfärgning. Det finns otroligt många saker som påverkar resultatet. Allt från fibrerna i plagget och hur det har skötts till hur växten du vill färga med är odlad och vattnet du har i kranen. Men vet du? Det är även det som är det fina och roliga med det! Det här är ingen komplett guide men en samling tips, råd och erfarenheter. Växtfärgning för nybörjare helt enkelt.
Gör om dina gamla kläder
I och med att man får experimentera sig fram en del så är mitt första tips att börja med något du inte är rädd om. Det kan till exempel vara en gammal urtvättad tröja eller ett örngott som sjunger på sista refrängen. Du kan även köpa loppislakan och klippa sönder, färga och använda till olika projekt.
Det är enklast att färga ull och silke. Animaliska fibrer tar nämligen enklare till sig färgämnena. Jag skulle dock ändå vilja rekommendera dig att börja med billigare material om du är helt ny. Alternativt att du köper billiga ullplagg second hand att testa på. Det finns många källor till inspiration och information online. Jag älskar Rebecca Desnos bok ”Botanical colours at your fingertips” men hon har även en hel del guider på sin hemsida. Det är bland annat från henne jag har lärt mig hur man kan använda utspädd sojamjölk för att förbättra resultatet när man färgar växtbaserade fibrer.
Tips och råd för dig som vill växtfärga textilier
Här är några råd för dig som vill komma igång med växtfärgning:
- Använd tyger som du inte är rädd om i första hand. Färga t.ex. bitar av bomullstyg som du kan ha som trasor hemma ifall du inte blir nöjd.
- Testa att färga med sådant som finns gratis i naturen eller saker som annars hade slängts i första hand innan du börjar arbeta med dyrare material.
- Ha tålamod! Låt tygerna ligga i färgbadet så länge som möjligt. Växtfärgning tar mycket längre tid än ”vanlig” färgning med en färdig mix, men det är också lite av charmen med det.
- Färga sådant som tvättas sällan eller i låga temperaturer. Jag har till exempel färgat kuddfodral och plagg som kan handtvättas eller vädras. Du kan även växtfärga tyger för presentinslagning eller använda dem för att pyssla ihop ett vimpelspel.
- Det som är knalligast i färgen ger inte alltid bäst resultat. Rödbetor ger till exempel snabb effekt, men bleknar ofta i längden, medan avokado ger ett vackert och mer beständigt resultat.
Färga tyger med matrester
Jag har först och främst experimenterat med billiga material både när det kommer till tyger och färgämnen. Jag gillar, som ni vet, att hitta nya sätt att ta till vara på sådant som annars hade slängts och det finns en hel del som kan användas till just växtfärgning. Avokadoskal och kärnor ger en vacker persikofärgad nyans som varierar beroende på säsong och hur mycket material man använder. Ni kan till exempel se en klänning jag har färgat här nedanför.
Jag har även testat att färga med gurkmeja, aroniabär, rödbetor och lökskal. Det är fantastiskt att se vad man kan åstadkomma med saker från naturen. Mitt främsta tips är just att prova sig fram med saker man inte är rädd om och som inte har kostat så mycket. Det mesta går att färga om ifall det blir fel.
Kom igång och testa dig fram
Jag förstår att de här vaga svaren kan vara en besvikelse för den som vill komma igång. Det finns som sagt inga garanterade sätt att få ett exakt resultat när det kommer till växtfärgning. Å andra sidan kan resultaten bli så otroligt vackra när det väl blir bra att det är väl värt mödan med att testa sig fram. Läs på, prova, läs lite mer och testa igen så tror jag att även du kommer inse tjusningen med att leka med naturens pigment. Här kan du till exempel se hur jag har färgat en loppisfyndad klänning med avokadorester:
Pingback: Få din basilika att hålla hela sommaren - Tess Waltenburg
Pingback: Blommiga burkar av återbrukad kartong och tapetstuvar - Tess Waltenburg
Pingback: Mina tips för en hållbar sommargarderob - Tess Waltenburg
Pingback: Hållbara lifehacks som sparar tid, pengar och miljön - Tess Waltenburg
Pingback: Ge din tröja nytt liv med en noppborttagare - Tess Waltenburg
Pingback: Hållbara julklappar från loppis och second hand - Tess Waltenburg
Pingback: Spara pengar genom att låna, byta och aktivera - Tess Waltenburg