30 tips för en mer hållbar vardag

Det finns otroligt många sätt att leva hållbart och ibland kan det bli överväldigande när man vill komma igång. Här delar jag med mig av 30 små enkla tips för en mer hållbar vardag. Det är allt från second hand till ekologiska produkter och tips på hur du kan resa hållbart. Oavsett vem du är och hur du lever så finns det något du kan göra. Därför hoppas jag att denna listan kan inspirera dig att göra det du kan för en mer hållbar livsstil. Nu kör vi!

1. Handla mer second hand. Du behöver inte handla ALLT second hand för att börja! För det första kan du göra det till en vana att kika second hand innan du köper något nytt. För det andra kan du leta ny inspiration på sociala medier hos andra som handlar cirkulärt. Sedan när du har kommit igång blir det lättare och lättare. Om du vill ha mer tips får du gärna kika in i min kategori ”Second hand”. Att handla mer second hand är ett enkelt sätt att skapa en mer hållbar vardag.

”Oavsett vem du är och hur du lever så finns det något du kan göra. Därför hoppas jag att denna listan kan inspirera dig att göra det du kan för en mer hållbar livsstil.”

2. Dra ner på plasten. Precis som med tidigare punkt så behöver du inte plastbanta till 100 % för att kunna dra ner på plasten. Börja med att byta ut saker som går sönder till mer hållbara alternativ. Köp plastfria matlådor eller en vattenflaska i metall som du kan återanvända. Välj pappersförpackningar när du är i mataffären så långt det går. Vill du ha fler tips och idéer? Här har jag sammanställt 35 tips på hur du kan dra ner på plast i vardagen.

3. Tänk kreativt med saker du redan har hemma. Återanvänd saker på nya sätt och fixa till det du redan har innan du köper nytt. Oavsett om det gäller kläder eller prylar. Att tänka kreativt med det vi redan har är både ekonomiskt och snällt mot miljön. Hur kan du skapa en hållbar vardag genom att ta till vara på det du redan har hemma?

4. Ta en promenad eller cykla. Det här är såklart beroende på var du bor, men att promenera och cykla är ett superbra sätt att dra ner på vårt avtryck. Du behöver inte göra dig av med bilen för att ta en resa här och där till fots eller på cykel. Good enough räcker långt! Hur kan du resa mer hållbart i just ditt liv?

”Du behöver inte göra dig av med bilen för att ta en resa här och där till fots eller på cykel. Good enough räcker långt!”

5. Laga saker som har gått sönder. Du behöver inte vara skomakare eller sömmerska för att kunna fixa till enkla skador på kläder och skor. Numera finns det massor av tips på hur du kan laga allt möjligt på nätet. Ge det en chans innan du köper nytt!

6. Byt ut dina städprodukter. Att satsa på giftfria och ekologiska alternativ till konventionella städprodukter är snällt mot både miljön och din hälsa. Byt ut en sak i taget i takt med att det du har hemma tar slut och testa dig fram för att hitta dina favoriter.

7. Plocka skräp i naturen. Ta med dig en påse på promenaden eller löprundan och plocka upp allt skräp du hittar. Gör det till en rolig utmaning att hitta så mycket som möjligt! På så sätt gör du både djuren, naturen och den lokala miljön en tjänst. Ett enkelt sätt att komma igång med en mer hållbar vardag som funkar för de flesta av oss.

8. Besök din lokala reko ring. Om du har en lokal reko ring eller marknad där bönder säljer sina varor är det en fantastisk möjlighet att köpa hållbar och god mat. Här kan du läsa mer om ett av mina besök på Reko Ringen här i Lund. Att skippa mellanhänderna gör dessutom att du kan handla lokal, miljövänlig mat till ett bra pris. Så himla bra!

9. Anordna en klädbytardag. Nu när det blir lättare att ses igen är en klädbytardag en riktigt rolig aktivitet! Dra ihop vännerna eller kollegorna, ta alla med er kläder ni inte använder längre och byt med varandra. På så sätt får ni både tillfälle att umgås och att uppdatera garderoben på ett hållbart sätt.

”Du behöver inte bli vegetarian för att äta mer vegetariskt. Testa ett nytt recept, ha roligt i köket och hitta nya roliga idéer.”

10. Ge bort hållbara presenter. Det finns så himla många smarta, roliga, kreativa gåvor du kan ge bort. Genom att tänka till lite extra när du letar presenttips kan du både hitta gåvor med ett lägre avtryck och inspirera till en hållbar livsstil. Varför inte ge bort ett tvättbart kaffefilter och ett gott paket kaffe? Eller en fin inredningsdetalj från second hand? I min kategori Hållbara Presenter hittar du massor av tips!

11. Ta till vara på mat i naturen. Det finns så mycket ätbart i naturen som ofta går till spillo, både i skogar och i personers trädgårdar. Kan du kanske lägga ut på Facebook att du gärna tar hand om äpplen? Eller gå ut i skogen och plocka svamp? Koka nyponsoppa eller göra rönnbärsgelé? Bara fantasin sätter gränsen! Men se såklart till att du vet vad du gör om du plockar svamp.

12. Gör ett storkok. Att laga upp råvaror direkt är ett smart sätt att minska ditt matavfall. Dessutom förenklar det vardagen, är ekonomiskt och minskar mängden onödiga uteluncher. Ett smart sätt att skapa en mer hållbar vardag både för dig själv och omvärlden.

13. Testa ett nytt vegetariskt recept. Du behöver inte bli vegetarian för att äta mer vegetariskt. Testa ett nytt recept, ha roligt i köket och hitta nya roliga idéer. Portionen Under Tian och Tuvessonskan har massor av bra recept och inspiration på sina hemsidor. Tips!

14. Prova på växtfärgning. Genom att växtfärga kläder och textilier får de nytt liv. Du kan dessutom komma långt på saker som annars ses som matavfall, till exempel avokadoskal och lökskal. Här kan du läsa mina tips till dig som vill komma igång.

”Det finns så himla många smarta, roliga, kreativa gåvor du kan ge bort. Genom att tänka till lite extra när du letar presenttips kan du både hitta gåvor med ett lägre avtryck och inspirera till en hållbar livsstil.”

15. Ta sticklingar på dina växter istället för att köpa nya. Detta funkar finfint både när du vill ha fler växter och när du vill byta med vänner! De flesta vanliga krukväxter, som till exempel monstera och palettblad, är enkla att ta sticklingar på och det är så roligt att se dem växa till stora plantor.

16. Släng mindre mat. Försök vara kreativ med det du redan har. Kan du kanske göra krutonger på bröd som har blivit torrt? Eller duka fram restfest med en massa smårätter på söndagen? Gör det till en rolig utmaning och se hur du både kan spara pengar och vara snäll mot miljön genom att slänga mindre mat! Maten är verkligen en toppensak att börja med om du vill skapa en hållbar vardag eftersom det är något som konsumeras hela tiden.

17. Stötta småföretagare. Om du väl köper något nytt, se till att stötta alla fantastiska småföretagare som finns där ute. Det finns så mycket vi kan göra genom att köpa ett paket kaffe, några handgjorda ljus, ett plagg sytt med kärlek eller något annat från en liten verksamhet. Sakerna är dessutom ofta fantastisk fina och kvaliteten är något alldeles extra. Här tipsar jag om ett gäng småföretagare jag gillar, men det finns såklart många fler.

18. Ta tåget till ett lokalt besöksmål. Gör en utflykt på helgen eller planera semestern i närområdet. Njut av utsikten från tågfönstret, ta med en god matsäck och gör det till en upplevelse att resa hållbart. Att ta tåget kan vara både roligt och medvetet! Tänk bara vad mycket fint man ser längst vägen som man annars hade missat.

”Om du väl köper något nytt, se till att stötta alla fantastiska småföretagare som finns där ute. Det finns så mycket vi kan göra genom att köpa ett paket kaffe, några handgjorda ljus, ett plagg sytt med kärlek eller något annat från en liten verksamhet.”

19. Återbrukspyssla med barnen. Det finns så mycket man kan skapa med saker som annars hade slängts! Att återbrukspyssla är dessutom väldigt billigt. Här hittar du ett gäng tips på olika återbrukspyssel och DIY som jag har gjort om du saknar inspiration.

20. Vårda dina kläder och skor. Att ta till vara på det du redan äger är ett enkelt sätt att skapa en hållbar livsstil. Med ett litet sykit, skofett och en impregneringsspray kommer du långt. Skapa en vana där du varje säsong ser över vilka kläder som behöver kärlek så behöver det inte ta lång tid.

21. Testa återanvändningsbara mensskydd. För oss som blöder sparar det mycket skräp, och pengar, att byta till återanvändningsbara mensskydd. Vad som passar just oss är individuellt men det finns massor av olika alternativ som till exempel menskopp, tygbindor och menstrosor. Prova dig fram och hitta det som passar dig! Även om du kombinerar menstrosor eller tygbindor med tampong när du blöder mycket så har du sparat mycket på miljön.

22. Pynta med saker från naturen hemma. Det ger ett fantastiskt tillfälle att uppskattat alla säsonger och dekorera med det som finns tillgängligt. Ta in en bukett färgglada blommor på sommaren och pynta med rönnbär och höstlöv när det börjar bli kyligare. Vad skulle du vilja pynta med för att skapa ett naturligt vackert hem?

23. Skänk pengar till en organisation du vill stötta. Om vi alla skänker en liten slant blir det stora summor i längden. Hitta en organisation du tror på och skänk antingen ett engångsbelopp eller registrera dig för att skänka månadsvis.

”Det är inte alltid helt lätt att veta vad som är hållbara investeringar och inte, men genom att göra något slags medvetet val kan du göra stor skillnad. Det är bättre att försöka göra ett bättre val än att inte göra något alls.”

24. Se över dina investeringar. Oavsett om du pensionssparar via det offentliga eller privat så kan du göra stor skillnad genom att se över vad dina pengar investeras i. Det är inte alltid helt lätt att veta vad som är hållbara investeringar och inte, men genom att göra något slags medvetet val kan du göra stor skillnad. Det är bättre att försöka göra ett bättre val än att inte göra något alls. Framförallt jämfört med att inte göra något alls.

25. Inspirera andra på jobbet. Ta med dig en vegetarisk matlåda, peppa andra att cykla tillsammans till jobbet och inspirera din chef att se över er resepolicy. Gör det du kan för att skapa ringar på vattnet även på jobbet. Ni kanske till och med kan ordna en AW med klädbyte där alla kollegor är välkomna?

26. Spara på vattnet. Stäng av kranen när du borstar tänderna och använd inte mer vatten än du behöver. Det är verkligen många bäckar små som gäller här!

27. Lägg upp hållbara tips på sociala medier. Oavsett om du har 50 eller 5000 följare så kan du inspirera andra på sociala medier. Dela med dig av det du gör för att leva mer miljövänligt för att tipsa andra om vad de också kan göra. Om vi alla delar med oss av mer hållbara tips så smittar det garanterat av sig på personer i vår omgivning.

28. Hitta en hållbar hobby. Att hitta en hållbar hobby är ett perfekt sätt att skapa en mer hållbar vardag. På så sätt blir det inspirerande och roligt att leva mer medvetet. Gillar du kanske att sy och kan göra det med åkerbrukare tyger? Eller kan du använda ditt matlagningsintresse för att ta till vara på mat som annars hade slängts? Hitta något som känns kul för just dig för att skapa hållbar förändring.

”Att göra en hållbar livsstil rolig är A och O för att skapa förändring som håller i sig. Fokusera inte bara på det du har kvar utan fira även det du redan har gjort.”

29. Skriv till dina folkvalda politiker. Vardagliga vanor är toppen för att påverka normer men det är även viktigt att försöka påverka på andra sätt. Att skicka mail till dina folkvalda politiker och påverka dem till att ta ansvar behöver inte ta särskilt lång tid men det kan få stor effekt.

30. Fira dina framgångar. Att göra en hållbar livsstil rolig är A och O för att skapa förändring som håller i sig. Fokusera inte bara på det du har kvar utan fira även det du redan har gjort. Heja dig som vill tänka mer på miljön och gör det du kan!

Vilka är dina bästa tips för att skapa en hållbar vardag? Dela gärna med dig och fyll på min lista i kommentarsfältet!

Lästips: 35 tips på hur du kan dra ner på plasten under plastic free july (och efter)

1 Comment

  1. Pingback: Rosa chiapudding med vanilj - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *