Handla mat lokalt – Reko Ring i Lund

Gillar du att handla närproducerat och stötta lokala verksamheter?

Vi brukar handla mat på Reko Ring här i Lund med jämna mellanrum och jag tycker verkligen att det är ett fantastiskt sätt att handla lokalt, prisvärt och enkelt. Det går helt enkelt ut på att man handlar sin mat direkt från bonden, men att det är flera aktörer som samlas på ett ställe så att man inte behöver åka runt till alla gårdar. Man beställer i sin lokala FB-grupp och hämtar upp en bestämd dag i veckan. Här i Lund är det på fredagar. 

Jag brukar köpa en kålkasse då och då som innehåller massor av härliga grönsaker. Jag har förutom kål fått bland annat persilja, lök och jordärtskocka vid olika tillfällen. Allt är odlat här i Lund och är en del av ett arbetsintegrerande projekt, så det bidrar till social hållbarhet också. Så himla bra! 

Lokalt, ekologiskt, säsongsbaserat och svinnsmart

Vad gör jag av all kål då? Tja, det var en tid då vi åt kål till varje måltid… Nej, men skämt åsido. Jag tror att man blir bra på att vara kreativ med det man tilldelas när man börjar handla det som är i säsong eller odla själv. Det kanske känns läskigt och begränsande till en början. Vi är ju ganska vana vid att ha allt tillgängligt hela tiden. Men jag har insett med tiden att det faktiskt är väldigt roligt att hitta på nya, kreativa lösningar med det som finns. Jag har t.ex. använt kålen för att göra grönkålschips, soppor och koka buljong på tjockare bitar. Jag har även fräst den i smör, gjort paj och gjort grönkålssmoothies. Ett tips är dock att frysa grönkålen först då det tar bort en del av den bittra smak som ibland kan uppstå. 

Har du testat att handla mat via Reko Ring? Vad är dina upplevelser? Om du vill ta del av fler tips på lokala verksamheter att stötta här i Lund med omnejd får du gärna kika in under Lokal Turism där jag delar med mig av mina bästa tips.

2 Comments

 1. MARGARETA ARIN 20 februari, 2021 at 11:06

  Hej Blivit inbjuden av Diana Nunez attvara med i rekoringLundÖstra facebookgrupp
  Vi pratade om kost och god mat och så berättade hon att hon var med i rekoring på Öster .Jag har för länge sen sett denna grupp i olika sammanhang och tänkt att det måste jag kolla upp men jag har inte varit medveten om vad jag i mina inköp av livsmedel
  Saknar som motiverar att jag skulle vinna på rekoringen men nu vet jag att det är många olika motiv bla att få tag på bra och god kyckling inte minst djurrättsmässigt förstås Kan jag få hjälp av dig att
  bli medlem så att jag kan handla av er.

  Reply
  1. Tess Waltenburg 23 februari, 2021 at 15:56

   Hej Margareta! Vad roligt att du vill handla från Reko Ring! Jag är inte ansvarig för Reko Ringen utan har bara tipsat om den här på min blogg 🙂 Du hittar själva grupperna på Facebook om du söker där. Allt gott, Tess

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *