3 enkla knep för din privatekonomi

Om du är en av alla som tycker att ekonomi är svårt, tråkigt och krångligt så kan det vara svårt att veta var du ska börja. Det finns så mycket man kan göra att det känns alldeles överväldigande när man försöker sätta sig in i det. Privatekonomi och pengar behöver dock inte vara särskilt svårt. Med enkla knep och små förändringar kan du göra stor skillnad i det långa loppet. Här är några snabba tips till dig som vill komma igång:

Se över dina matkostnader

För mig är matkostnader en av de kostnader jag kan påverka mest, och jag tror inte att jag är ensam om det. Det är lätt hänt att de skjuter i höjden utan att man ens är medveten om det på grund av impulsinköp och onödigt matsvinn. Genom att planera, ta till vara på det du väl köper och se till att inte slänga mat i onödan kan du göra stor skillnad för din privatekonomi. Här kan du läsa mer om hur du kan dra ner dina matkostnader. Du kan även dra igång roliga, kreativa projekt i köket om du känner att du har tid och lust. Vill du kanske göra egen kombucha? Eller komma igång och fermentera grönsaker? Laga mer mat från grunden? Det finns många roliga saker man kan göra i köket som både är kreativt och snällt mot plånboken.

Se över dina abonnemang

Kostnader som sker på regelbunden basis är verkligen något som kan spela stor roll i längden. Att se över sina abonnemang är alltså ett smart drag för en bättre ekonomi. Kika på vilka kostnader du faktiskt har, fundera över om de tillför något till ditt liv och ta reda på vilka andra alternativ som finns. 100 kronor i månaden blir 1200 kronor på ett år och det kan bli stora summor om du investerar det över tid. Likaså kan det vara stora summor du kastar i sjön. Här kan du till exempel läsa om mitt abonnemangsbyte till Vimla som har sparat mig stora summor varje år. Jag har tidigare haft ett dyrt mobilabonnemang utan att reflektera över det.

Använd det du redan har

Oavsett om det gäller kläder, prylar eller mat så är det billigaste alltid att använda det du redan har. Du kan till exempel växtfärga textilier som börjar se trista ut, göra krutonger på gammalt bröd, ta sticklingar på växter, måla om möbler du har tröttnat på och vårda dina saker så att de håller längre. Med små medel och lite kärlek kan du spara stora summor på sådant som annars kanske hade blivit slit och släng. Det kan dessutom vara mycket mer kreativt och roligt än att köpa något nytt. Här kan du läsa mer om lifehacks som är snälla både mot plånboken och miljön.

Vilka knep har gjort störst skillnad för din privatekonomi? Och vilka delar tycker du är svårast? Jag tror att det spelar stor roll bara att tänka på och prata om det och hoppas att de här inläggen ska kunna ge dig pepp att komma igång. Små steg gör stor skillnad i det långa loppet oavsett om det handlar om pengar eller hållbarhet. Vill du ha fler tips? Spana in fantastiska Plånbokssmarts Instagram som är fylld till bredden av smarta knep och spartips.

Lästips: Hållbara vardagsfavoriter från Jordklok

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *