Gör din egen kombucha!

Att göra sin egen kombucha är både gott, billigt och enkelt. Det enda du behöver är lite tålamod. Jag dricker det året om men gillar det extra mycket som en svalkande dryck nu på sommaren med några isbitar i. Så vad behöver man för att komma igång? Det enklaste är att kolla om någon du känner kan ge dig en scooby. Man får nämligen nya varje gång man gör en laddning och kulturen ”förökar” sig. Jag har även hört vissa som bara använder ”startvätska”, alltså kombucha från en tidigare batch, men jag har inte testat det själv. Sedan behöver du bara svart te, socker och valfri smaksättning. Vill du tänka riktigt zero waste kan du använda apelsinskal som ger en lite bitter smaksättning eller vildplockade bär.

Såhär gör du din kombucha:

Jag brukar köpa téet ovan till min kombucha, ekologiskt english breakfast från Kobbs med mycket té och lite förpackning, men det går såklart bra med andra sorter också. Det viktiga är att det inte är smaksatt. Jag brukar använda svart té men har hört om andra som använder grönt och rött också.

Börja med att koka upp tévatten, låt dra länge (mycket längre än vanligt) med ca 1,5 matsked téblad per liter och låt det svalna. Blanda i 0,5 dl socker per liter och låt svalna till rumstemperatur. Häll upp i glas- eller keramikkärl och häll över scobyn samt en del av vätskan från förra omgången. Sätt över en tygduk och låt stå mörkt i rumstemperatur, vi brukar ha den i skafferiet, i 10 – 14 dagar innan det är dags att skörda och tillsätta valfri smaksättning.

Jag har testat massor av olika smaksättningar och kombinationer och tycker att det är en av de roligaste delarna. En stor favorit hos mig är hallon som ger en härlig röd färg och är ett perfekt alkoholfritt alternativ för oss som gillar suröl. Jag har även testat havtorn, ingefära, äpple, chili, nypon, apelsinskal och blåbär. Att tillsätta chili eller ingefära för att ge lite sting kan varmt rekommenderas till er som gillar det, jag tycker att det passar väldigt bra ihop med kombuchans egna smak. När du har valt smaksättning häller du i bären / frukten i en ny flaska med tillräckligt stor mynning för att du ska kunna få ut dem igen. Låt det stå i två dagar till, filtrera bort frukten och häll över på flaskor. Klart! Den färdiga kombuchan förvarar jag i kylen.

Se gärna min video nedan där jag bland annat visar hur det ser ut när jag skördar min kombucha:

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *