Pris per användning och genomtänkt konsumtion

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Jordklok, Cervera, Åhléns och Bodystore –

En av mina riktlinjer när det kommer till ekonomi och medveten konsumtion är pris per användning. Pris per användning handlar helt enkelt om att man funderar kring vad man faktiskt har användning av. Genom att tänka på det här sättet är saker inte ”billiga” eller ”dyra” bara beroende på vad som står på prislappen. Tvärtom så handlar det om ens eget liv, ens värderingar och vad man faktiskt använder. Genom att köpa saker vi verkligen använder kan vi spara pengar i längden även om något är dyrare i stunden. Här är några av mina tips på hur du kan påverka din privatekonomi positivt genom medveten konsumtion.

Konsumera medvetet utifrån dina värderingar

All medveten konsumtion utgår från ditt liv och dina värderingar. Genom att gå till botten med hur du verkligen vill leva kan du göra medvetna val även när det kommer till pengar. Att ta hand om sin privatekonomi handlar inte om att stryka alla utgifter utöver hyra och mat utan att fundera kring vilka utgifter som faktiskt ger dig livskvalitet. Älskar du god mat? Då kanske det inte gör något att dina matutgifter är högre än gemene man. Å andra sidan är det kanske inte värt att betala mycket pengar för mat om du inte känner att det tillför något i ditt liv.

Samma tänk går att applicera på prylar. För ett par dagar sedan pratade jag om min termosmugg för kaffe på Instagram. Jag har haft samma termosmugg i åtta eller nio år och den gav till slut upp efter väldigt trogen service. Den har följt med mig under alla år på Universitet, på utflykter och resor och har gjort stor skillnad både för miljön och min plånbok. Därför skaffade jag med glädje en ny. Om du å andra sidan bara dricker kaffe hemma, hos andra eller på jobbet är en termosmugg kanske ett dyrt och onödigt köp.

Genomtänkta köp och utgifter är snällt mot både miljön och plånboken

Pris per användning går att applicera på det mesta i vårt liv. Bor du på landet och kör bil varje dag? Då är ägandet av en bil, som generellt är en ganska dyr utgift, antagligen både nödvändigt och något som tillför till din livskvalitet. Om du däremot bor i lägenhet i stan, bor där det är dyrt med parkering och har tillgång till kollektivtrafik är det kanske bättre att hyra en bil när du väl behöver det. Allt handlar om hur ditt liv ser ut, vad som är viktigt för dig och vilka utgifter som verkligen ger dig livskvalitet.

För mig är pris per användning en smart riktlinje både för min privatekonomi och för miljö och hållbarhet. Att fundera kring hur mycket jag tänker använda något innan jag köper det ger viktiga tankeställare kring om det är värt sitt ekologiska fotavtryck. När jag väl köper något nytt, som mina ekologiska leggings eller lakan av hög kvalitet, vill jag att det både ska vara hållbart producerat och vara något som jag kommer använda länge. För mig är saker jag tycker är värda sitt pris till exempel kaffekokare från Moccamaster. De är dyrare än många andra men håller i en evighet och brygger riktigt bra kaffe. Om du är ute efter en sådan har Cervera en kampanj just nu som du hittar här.

”För mig är pris per användning en smart riktlinje både för min privatekonomi och för miljö och hållbarhet. Att fundera kring hur mycket jag tänker använda något innan jag köper det ger viktiga tankeställare kring om det är värt sitt ekologiska fotavtryck.

Principen kring pris per användning utgår från att även billiga saker är dyra om vi inte använder dem tillräckligt. Följaktligen innebär det också att något som är dyrt i inköp kan vara billigt i längden. Det handlar om att välja kvalitet framför kvantitet och verkligen använda det vi har. I och med att utgifter som är större i stunden ”känns” mer så upplever jag även att det påverkar mitt sätt att ta hand om mina saker. Vi pratar ofta om ”slit och släng”-samhället men i ärlighetens namn sliter vi ju knappt på sakerna. Vi bara konsumerar, slänger och köper nytt.

Dyrt är inte alltid bättre

Att något är dyrt innebär dock inte nödvändigtvis att det är bättre. Helt ärligt så finns det många saker som är dyra men som både är ohållbart producerade och i dålig kvalitet. Det finns många fantastiska saker att hitta i bra kvalitet som är väldigt billiga, både i inköp och enligt pris per användning. Jag har köpt allt från linnedukar och klassiska kaffekoppar till robusta möbler och ullmattor second hand. Att köpa begagnat är ett av mina bästa tips för att hitta prisvärda produkter av hög kvalitet.

Trots det finns det vissa saker jag tycker är värda att köpa nytt. Här delar jag med mig av några av dem. Än en gång: Det här är utifrån mina värderingar och hur jag vill leva mitt liv. Vilka saker som är prisvärda för dig är upp till dig. Jag tycker dock ofta att det är värdefullt med konkreta exempel och vill därför dela med mig av mina. För har det varit otroligt värdefullt med återanvändningsbara kaffefilter, bomullspads, en vattenflaska av hög kvalitet och en termosmugg. Detta då det är produkter jag använder flitigt och sliter på. Det är såklart även bättre för miljön än engångsvarianter. Om du trycker på de olika länkarna så kommer du direkt till olika produkter hos Jordklok som har ett brett utbud av miljövänliga flergångsprodukter. Jag har använt mina flergångsprodukter i flera år och det har sparat mig otroligt mycket pengar.

”Det finns många fantastiska saker att hitta i bra kvalitet som är väldigt billiga, både i inköp och enligt pris per användning.”

Jag är även otroligt nöjd med köpet av en Vitamix-mixer. De är väldigt dyra men håller länge. Jag är även, som jag har skrivit innan, supernöjd med vår Moccamaster och kan varmt rekommendera filterkannan från Dafi som jag har köpt via Bodystore. Medvetna köp som är ekonomiska enligt pris per användning behöver dock inte vara köksprodukter. Jag är även supernöjd med lakan från Granit, Dr Martens från Åhléns och slitstarka roliga barnplagg från Minimarket. Allt utifrån hur jag vill leva och vad som är viktigt för mig. Mina favoritlakan från Granit, som är i fantastisk kvalitet, är på rea nu om du vill spana in dem.

Och du? Om du vill köpa något av det jag har tipsat om så får du gärna gå via mina länkar. Såklart förutsatt att det känns som ett genomtänkt och medvetet köp för dig. Det ger mig lite provision utan att det kostar dig något extra och är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete så att jag kan fortsätta leverera värdefullt content gratis. Du får gärna spana in olika butiker jag gillar och har annonslänkar till på den här sidan.

Lästips: Spara pengar genom att låna, byta och aktivera

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *