Rensa ut hemma – Såhär tänker jag

I början av hösten började jag rensa ut hemma för fullt. Jag vill verkligen skapa ett hem där jag trivs och som får mig att känna mig som personen jag vill vara. För mig är det alltså inte viktigast att rensa ut ett visst antal saker. Det viktigaste är varför jag har de saker jag har och vad de ger mig. Är det här ett plagg jag älskar att bära? Eller en tekopp som gör mig glad varje dag när jag dricker mitt té ur den? Vilka av de här sakerna är jag beredd att ta hand om, laga och vårda för att de betyder mycket för mig? Och så vidare. Här är mina tips och reflektioner för dig som vill komma igång och rensa ut hemma:

Rensa ut hemma och skapa en känsla som känns rätt för dig

För mig är känslan i mitt hem otroligt viktig. Jag älskar att vara hemma och jag vill verkligen att hemmet ska symbolisera det. När jag går igenom mina saker för att rensa ut hemma försöker jag verkligen känna in det. Det kan både vara vilka saker som ska stanna respektive rensas bort men även hur saker ska organiserar och vilken plats de ska ha. Jag vill att hemmet ska kännas vilsamt och behagligt. Att varje saker jag väljer att behålla verkligen tillför något till mitt liv. Och just det ser jag som viktigt – Att välja vad jag behåller snarare än vad jag rensar ut. Det skapar ett fokus på hur jag vill leva och vem jag vill vara snarare än ”nu rensar jag ut tio saker”.

Här är några frågor jag ofta ställer mig när jag rensar:

  • Hur får det här plagget, den här saken etc mig att känna?
  • Är jag beredd att ta hand om den här saken om den går sönder eller behöver vårdas?
  • Skulle jag ha köpt den här saken igen om jag hade valet idag?
  • Blir jag glad över att se den här saken eller irriterad över att den är i vägen, tar plats etc?

Organisera och hitta rätt plats för dina saker

När jag väl har gått igenom mina saker och känner att ett område känns rätt älskar jag att organisera. För mig funkar det bäst att ta ut allt, bara sätta tillbaka det jag vill ha och sedan bestämma vilken plats som är rätt för saken i fråga. Genom att göra så så blir det inte att man sparar någonting ”bara för att”. Man får även tillfälle att städa ur lådan eller skåpet ordentligt vilket jag älskar. Det ger mig en känsla av nystart.

När jag har städat ur och gjort i ordning rengör jag sakerna och viker om dem om det är klädesplagg eller textilier. I klädlådor lägger jag i cederträkulor (adlink) och jag sprayar gärna vissa plagg med hemmagjord linnespray. För mig är det verkligen viktigt att de saker jag äger är saker jag är beredd att ta hand om. Visst, det finns en del saker som slits ut här också, men över lag tänker jag ”pris per användning” och satsar på kvalitet framför kvantitet.

Låt dina saker representera den du vill vara och livet du vill leva

Som jag ser det kan det vara en otroligt stark sak att rensa ut hemma även för ens personliga utveckling. Det blir ett sätt att kliva in i personen man vill vara och gå in i den känslan. Saker kanske verkar ytligt men jag tror att det kan ha en djupare effekt att välja att bara ha kvar saker man verkligen älskar. De där små sakerna i vardagen som gör en glad, som att dricka ur sin favoritkopp istället för att spara den till ”bättre tillfällen”, kan betyda otroligt mycket för ens mående över tid. Och just det där med att verkligen använda sina fina saker tror jag mycket på. Livet är en tillräckligt bra anledning.

Hur känner du kring att rensa ut hemma? Har du några tips kring hur du brukar göra?

Lästips: Vårstädning, organisering och rensning som ger ny energi

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *