Projekt kapselgarderob – Del 2

Som du kanske redan har läst i det här inlägget så har jag börjat bygga upp en kapselgarderob. Jag har verkligen börjat testa mig fram för att känna in vilka plagg som ger mig glädje. Det har även varit viktigt att känna efter vilken mängd som känns bra för mig. I och med att jag älskar att vara kreativ med kläder så finns det många plagg jag gillar men det kan ändå kännas överväldigande att ha för många plagg. Balansen är A och O.

Hur många plagg bör man ha i sin kapselgarderob?

I mitt fall upplever jag att kreativiteten är som bäst när jag har en variation av olika plagg men inte för många. Att jag kan styla ett plagg på många olika sätt men att de plagg jag äger verkligen används. Det är även därför jag har dragit igång 5 wear challenge igen – För att peppa mig själv och andra att använda det som redan finns i garderoben. Här kan du till exempel se hur jag har stylat min klassiska svarta klänning på fyra olika sätt.

Jag tror att det är otroligt individuellt vad som är ”rätt” mängd plagg i en hållbar garderob. Det viktiga är att utgå från en själv och ens eget liv. En småbarnsförälder kanske vill ha 15 toppar i garderoben för att kunna slänga dem i tvätten när de får en bananfläck på sig. Någon utan barn kanske är nöjd med 5. Tränar man mycket så vill man kanske ha många träningsplagg. Och så vidare. Som jag ser det är det viktiga att det finns en intention med de plagg man behåller. Att det är plagg man känner är värda att ta hand om och som man vill använda.

Gör det enkelt att kombinera ihop olika outfits

Som jag har skrivit innan så ser min garderob lite annorlunda ut än en ”klassisk” kapselgarderob. Jag har satt min egen stil på det i och med att jag gillar en lite annan stil än den typiskt minimalistiska. En sak som jag verkligen har tagit med mig dock är att det ska vara enkelt att kombinera ihop outfits. Målet är att de flesta plagg ska gå att använda tillsammans så att jag inte slösar energi på att hitta just den där toppen som går ihop med de där byxorna. Att klä sig ska vara enkelt och roligt.

Ju snabbare jag kan klä på mig, att jag bara skulle kunna ta första bästa outfit om jag vill, desto mer energi har jag att vara kreativ med de plagg jag äger. Därför har jag gått till botten med vilka plagg som verkligen används i min garderob och varför. Jag har även funderat mycket på vilka färger jag har, hur de passar ihop och så vidare. För ungefär en vecka sedan gjorde jag ännu en utrensning och det var så enkelt att komma fram till vilka plagg jag ville ha kvar just för att jag har känt in.

Förenkla vardagen och förenkla livet

Precis som med mycket annat så tror jag inte att en förenkling av garderoben bara handlar om garderoben i sig. Det handlar om att ha mer energi över till det som faktiskt spelar roll. Att ha en garderob som känns härlig och inspirerande, inte överväldigande och stressande. Sedan kan det se otroligt olika ut från person till person och därför tror jag att det viktiga är att verkligen hitta sitt eget sätt.

Vad är din stil? Vilka plagg gillar du och varför? Hur känns det när du klär dig på ett sätt som känns rätt för just dig? Vilken typ av plagg behöver du utifrån din livsstil? Och så vidare. Dela gärna med dig av tankar och reflektioner i kommentarsfältet.

Lästips: Skapa en hållbar garderob

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *