Skapa en hållbar garderob

Så nu är du här. Du är peppad på att skapa en hållbar garderob. Men… Then what? Det är så lätt att känna att det känns överväldigande att komma igång med en hållbar livsstil. Och när det kommer till att skapa en hållbar garderob finns det hur många idéer kring vad det innebär som helst. Här är mina tips för dig som vill skapa en hållbar garderob som du verkligen tycker om och som passar din personliga stil:

Definiera vad en hållbar garderob innebär för dig

När det kommer till hållbart mode tycker jag att A och O är vad det innebär för just dig. Vad är din personliga stil? Vilka kläder tycker du om? Det finns många tips på hur man skapar den perfekta kapselgarderoben men om en kapselgarderob inte känns rätt för dig så lär det ändå inte kännas hållbart i längden. Därför är det viktigt att veta vad just du trivs med.

Om du har en minimalistisk klädstil så är kanske en kapselgarderob helt rätt. Men om du gillar att variera dig och testa nya saker är det kanske bättre att cirkulera. Ett tips är att fundera på vilka saker du faktiskt använder mest i din garderob och som du verkligen trivs i. Finns det gemensamma nämnare? Återkommande färger, former, material eller kanske specifika märken? Det kan vara ledtrådar kring vad en hållbar garderob innebär för just dig.

Bygg upp en hållbar garderob över tid

När det kommer till hållbart mode tycker jag att det är viktigt att verkligen tänka långsiktigt. Ta dig tid att hitta plagg du verkligen tycker om och som håller kvalitetsmässigt oavsett vad du gillar. Här kan du ta del av mina tankar kring att välja kvalitet över kvantitet, pris per användning och medveten konsumtion. Det finns otroligt många kvalitetsplagg second hand så det behöver inte vara särskilt dyrt att köpa plagg som håller länge. Fundera på över om plagget är värt att ta hand om och vårda innan du köper det. Annars är det kanske ett impulsköp snarare än ett plagg som du kommer älska att äga och bära.

Ibland tycker jag att det kan vara skönt att skriva en lista över vad jag letar efter till garderoben. På så sätt hinner jag landa lite i det och fundera över vad jag verkligen vill ha. Man kan dock behöva ha ett öppet sinne när det kommer till hållbart mode. Om du kikar second hand så är det kanske viktigast att specificera en viss passform, funktion eller färg snarare än att ha en exakt bild av hur plagget ska se ut.

Tänk långsiktigt oavsett vad hållbart mode innebär för dig

Vad hållbart mode innebär kan variera från person till person. Men mitt tips är att tänka långsiktigt oavsett vad du gillar. Kanske är du en person som använder ett plagg hela dess livslängd. Eller så är du en person som gillar att uppdatera garderoben då och då. Oavsett så är det bra att tänka att plaggen ska hålla länge, att satsa på kvalitet, vårda dem och ge dem vidare när de inte ger dig någonting längre.

Om du gillar att uppdatera garderoben ofta så är klädbytardagar och second hand toppen. Dra ihop ett gäng kompisar som har liknande stil som dig, ta med er plagg ni inte använder längre och byt med varandra. Gratis, roligt och inspirerande oavsett hur många plagg man får med sig hem! Detsamma gäller second hand-shopping tycker jag. Det kan vara härligt att göra det själv men ännu roligare om man har med sig sällskap. Shopping kan ju vara en väldigt social aktivitet och genom att göra det kring en hållbar vana så är det större chans att du faktiskt vill handla hållbart mode.

Vad innebär hållbart mode för just dig? Är det att hitta spännande plagg second hand? Eller kanske att bygga upp en klassisk basgarderob? Vilka är nyckelplaggen i just din garderob? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Lästips: Hållbara lounge- och sovplagg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *