Kom igång med en bohemisk kapselgarderob

Jag utmanar mig själv just nu och försöker skapa en bohemisk kapselgarderob. Många guider jag har hittat har varit utifrån en väldigt minimalistisk stil, och även om grunderna går att applicera även på min garderob så passar det inte riktigt mig. Jag gillar lite rockigare plagg, blommigt och härligt lösa plagg med schysst passform. Jag har dock insett att det spelar stor roll för min kreativitet att ha plagg som går att mixa och matcha lite hur som helst. Så hur gör man för att komma igång med en bohemisk kapselgarderob?

Gå igenom din garderob

Det låter ganska tjatigt och tråkigt men mitt första tips är helt enkelt att gå igenom din garderob. Se över vad du har och vilka saker du faktiskt använder. Finns det vissa märken som är återkommande? Vissa färger eller material? Det finns ju mycket som är snyggt men det innebär inte att vi använder och trivs i allt det. Jag tycker att många guider kring kapselgarderob, eller en minimalistisk garderob, blir väldigt förenklade och förutsätter att alla t.ex. använder vita t-shirts. Det gjorde jag med. Innan barnen. Hehe. Så ja, genom att kolla igenom vad DU faktiskt gillar och använder kan du skapa en garderob utifrån dina behov.

Den här enkla, grå klänningen från FGL Store går att kombinera på många olika sätt. Se hur jag har gjort i videon i slutet av detta inlägget.

Fynda kvalitetsplagg second hand

Alla har råd att investera i kvalitetsplagg, men om du har möjlighet att lägga en liten extra slant så kan du fynda kvalitetsplagg till bra priser second hand. Jag håller koll på specifika märken jag gillar på Tradera. Jag vet till exempel att Filippa K har väldigt bra kvalitet på sina plagg och har koll på vilken storlek jag har hos just dem. Då blir det enkelt att fynda även online. Det finns dessutom en hel del second hand-butiker som har bra utbud av kvalitetsplagg i olika prisklasser. Jag gillar till exempel att handla kläder på Emmaus på gågatan i Malmö.

Testa din stil

Är du osäker på vilka plagg du borde behålla och inte? Testa din stil genom att lägga undan de plagg du är osäker på. Hur fungerar det? Räcker de plagg du har kvar? Är du kanske till och med mer kreativ med de plagg du väl äger om du har färre? Att skala bort en del plagg har gett mig bättre översikt över vad jag faktiskt har och då är jag bättre på att använda just de plaggen.

Jag har ganska snabbt kommit fram till vilka plagg som är klassiker i min garderob, som till exempel kappan ni ser på bilden här nedanför, och vilka som mer är kreativa inslag. Vill du testa en ny stil utan att köpa nya plagg? Köp på second hand eller ordna en klädbytardag med vänner som gillar liknande saker som du gillar. På så sätt kan ni uppdatera garderoben billigt eller gratis och samtidigt göra miljön en tjänst genom att använda det som redan finns.

Kom igång med en bohemisk kapselgarderob! Här berättar jag hur.
Den här kappan från DAY Birger Et Mikkelsen fyndade jag på Tradera. Bootsen och hatten är också second hand-fynd som jag ser fram emot att ha i min garderob länge, länge.

Stil istället för mode – Låt det växa fram över tid

I och med samhället vi lever i tror jag att vi ofta tänker att saker måste hända nu, nu, nu. Detta gäller även kläder. Jag tror att en viktig del i att skapa en hållbar garderob är att faktiskt låta garderoben växa fram över tid och våga längta efter riktiga guldkorn. Det kanske tar lite längre tid att vänta och du kanske får besöka X antal second hand-butiker innan du hittar rätt. Jag upplever dock att jag uppskattar mina plagg oerhört mycket mer om jag har fått längta efter dem och jag har nästan alltid kvar de där plaggen under en väldigt lång tid.

Jag hoppas att du känner att det här inlägget har gett dig några goda råd och tips på vägen och att du känner dig redo att komma igång med en bohemisk kapselgarderob. Lämna gärna en fråga i kommentarsfältet om det är något du vill läsa mer om kring detta ämnet.

Vill du se exempel på hur jag kombinerar ett plagg på flera olika sätt? Missa inte den här videon:

Lästips: Slow fashion: Mina tips för en hållbar garderob

3 Comments

 1. Kerstin Wimmer 5 februari, 2020 at 18:55

  Great, thank you!

  Reply
  1. Tess Waltenburg 6 februari, 2020 at 15:35

   I’m so glad you like it! 😀

   Reply
 2. Pingback: Organisera mera! Smart och snygg förvaring. - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *