Återbrukspyssel: Pompoms av silkespapper

Det är något som händer med mig när jag är ledig. När min hjärna borde koppla bort och slappna av sätter kreativiteten igång. Jag får otroligt många idéer på återbrukspyssel som jag vill göra direkt och helst igår. Mina pinterest-album är överfulla och det kliar i fingrarna. Det mesta får vänta tills senare, men ett litet pyssel fick jag till inför julen: De här pompomsen som jag dekorerade granen med. Här är en steg för steg-guide till hur du kan göra egna pompoms av silkespapper.

Gör egna pompoms av det du har hemma

Något jag älskar med återbrukspyssel som detta är att det går att göra av lite vad som helst. Här har jag använt silkespapper från en presentpåse jag köpte på Reko Deli men bara fantastin sätter gränser för vad du kan använda. Har du några servetter liggandes? Eller tunna tidningar? Kör på det! Det är även toppen för silkespapper som till exempel är skrynkligt och har små fläckar. Här går vi igenom hur du gör dina egna pompoms i hållbar anda, steg för steg.

Det här behöver du: Silkespapper, en papperssax, sytråd och en tygsax (du kan klippa med papperssaxen också).

Pyssla med silkespapper
Vinrött silkespapper

Klipp så breda ark som du vill att pompomsen ska vara stora. Jag använder fyra stycken ark till en boll. Lägg arken ovanpå varandra och vik uppåt. Vänd på arken och vik igen. Om du har gjort rätt ska de färdigvita arken se ut som ett dragspel från sidan, som på bilden här nedanför.

Enkelt återbrukspyssel
Enkelt återbrukspyssel att göra själv

Vik, klipp och puffa till

Vissa papperspyssel kräver precision men det här pysslet är ganska tillåtande då allt inte behöver vara perfekt. Du behöver inte vika exakt lika långt varje gång i och med att bollen ska vara fluffig. När du är klar med vikningen ska du klippa till kanterna, som alltså inte heller behöver vara perfekta från början.

Knyt en sytråd vid mitten och en ögla om du som jag vill kunna hänga upp din pompom. Klipp till kanterna som du vill ha dem. Jag rundade dem men man kan även klippa dem spetsigt om man föredrar det.

Återbrukspyssel av silkespapper
Gör egna pompoms av papper

Nu är det dags att puffa till din pompom. Ibland kan man behöva testa sig fram innan man får till det. Dela på lagren så långt in du kan och var försiktig så att tråden inte flyttar sig. Jag brukar ta lite på varje sida först så att den sitter kvar. När du har fått till en bra form kan du se till att lagren ligger snyggt. Jag tycker personligen inte att det gör något om det ser lite tilltuffsat ut då jag tycker att det är en del av charmen.

Pompoms av återbrukat silkespapper

Sedan är det klart! Jag gjorde två stycken och som ni ser blir de inte alltid likadana. Jag tycker dock att det här är ett väldigt enkelt och roligt återbrukspyssel. Har man väl fått in tekniken kan man applicera det på det material man har hemma och ta till vara på sådant som annars hade slängts.

Vill du ha fler återbruks- och pysseltips? Missa inte min kategori DIY & Återbruk.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *