Slow fashion: Mina tips för en hållbar garderob

Jag handlar som ni vet större delen av mina plagg second hand. Det jag köper nytt är framförallt underkläder, strumpor och leggings där jag försöker välja schysst producerade alternativ som kan hålla länge. Att tänka hållbart kring garderoben ser jag både som något som gynnar mig själv och omvärlden. Jag uppskattar mina plagg mer, jag gillar att ta hand om dem, lagar dem när de går sönder och på köpet är jag med och bidrar till en bättre värld. Det känns så himla mycket bättre på alla sätt och vis än att köpa stil-och-släng. Jag har inte en särskilt minimalistisk garderob eller det som kallas en kapselgarderob mycket på grund av att jag har barn och att mina plagg faktiskt blir smutsiga. När de är större kommer jag antagligen att äga färre plagg än jag gör idag, men jag har trots det en väldigt mycket mindre garderob än jag har haft tidigare. Om du vill se min vlogg där jag visar mina bohemiska favoriter i klädväg så kan du spana in den här. Det går absolut att skapa variation och kreativa outfits även i en hållbar garderob om man hittar sin egen stil. 

Tre helt olika outfits med second hand-fynd men alla med en bohemisk touch som jag älskar. Att hitta sin egen stil och välja plagg med omsorg är både roligt och snällt mot omvärlden.  

Varför ska man välja second hand då? Vi konsumerar i snitt 400 % så mycket kläder nu jämfört med vad vi gjorde för bara 20 år sedan och i USA slängs ungefär 36 kilo kläder per person och år (fashionrevolution.org). Det är oerhörda mängder och vi kan alla göra stor skillnad genom att se till att de saker vi köper faktiskt kommer till glädje både för oss själva och för andra efter oss. Att göra medvetna val kring garderoben rör även jämställdhet då 80 % av de 75 miljoner personer som arbetar i klädfabrikerna är kvinnor (fashionrevolution.org). Jag har hittat så otroligt mycket kläder second hand i fantastiskt skick och till och med med lapparna kvar, och jag tycker att det säger mycket om hur klädindustrin ser ut. 

För mig handlar en hållbar garderob framförallt om att välja saker man verkligen tycker om och är beredd att ta hand om. På så sätt skapar man automatiskt en garderob som är snäll mot omvärlden på ett roligt och inspirerande sätt. När man sedan väljer vilka plagg man ska ha i sin garderob rekommenderar jag först att kolla begagnat då det finns otroligt mycket mer än man kan tro att hitta i second hand-butiker, på Tradera och även på klädbytardagar. Finns det inte någon i ditt områd? Arrangera en egen! Erika Kvarnlöf är en fena på det så jag kan varmt rekommendera er att följa hennes blogg om ni vill ha inspiration. 

Hittar du inte det du söker begagnat? Köp nytt men välj med omsorg. Fördelar? Du får bättre plagg som kan ge dig glädje oerhört mycket längre än saker som är producerade för att hålla ett kort tag och du kan antagligen skänka vidare plaggen när du inte har användning för dem längre. Ett exempel på en butik med schyst producerade kläder är Uma Bazaar som finns både i Malmö och på nätet. Om du absolut inte kan hitta det du vill ha begagnat eller hållbart producerat så välj oavsett med omsorg. Se dina kläder som de goda vänner de är. Det gör det roligt att klä sig och det är ett mycket smartare sätt att tänka kring resurser, både planetens och våra egna i form av pengar. 

Alla foton i det här inlägget är tagna av min fantastiska vän Mathilda Ahlberg

Hur tänker du kring din garderob? Har du några tips på hur man kan fatta mer medvetna beslut?

1 Comment

  1. Pingback: Kom igång med en bohemisk kapselgarderob - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *