Hållbara presenter till vår treåring

Jag kan knappt förstå att min minsting är tre år gammal. Tiden springer verkligen iväg! Vi har firat henne både hemma på morgonen, med familj på hennes födelsedag och med fina vänner i Stadsparken igår. Jag hade ordnat flera hållbara presenter som blev väldigt uppskattade. Så för er som gillar att ge bort presenter men samtidigt vill leva hållbart: Det går! Jag skulle till och med vilja påstå att det är enklare att ordna roliga presenter på ett hållbart vis. Det är dessutom snällt mot plånboken om man letar second hand.

Second hand, fairtrade och hållbara alternativ

Jag utgick från vad min treåring gillar och köpte en enhörningströja, ett Milla-nattlinne, en pärlbroderad väska och handgjorda schysst producerade trädjur från Erikshjälpen Second Hand på Öresundsvägen här i Lund. Allt det gick på runt en hundralapp. På Busbra Barn second hand hittade jag en Pippi Långstrump-klänning och strumpbyxor. Det blev helt perfekt till en treåring som ÄLSKAR Pippi. Det som kostade mer var dockan från Klotet Lund, som är inslaget i det rosa paketet här, och muggarna från Medvetna.se som jag köpte till båda barnen. Det är dock saker jag har tänkt köpa länge och som jag ser som mer långsiktiga köp.

För mig är nyckeln till bra presenter att det är saker som kommer till användning. Till barnen försöker jag passa på att köpa kläder och annat som de ändå behöver men hitta roliga plagg med extra allt. Jag tänker kvalitet framför kvantitet men fyndar gärna begagnat. Second hand-utbudet varierar självklart beroende på var man bor, och jag har turen att bo där det finns gott om fysiska butiker, men det finns även en hel del online. Barnkläder finns ofta till bra priser på till exempel Tradera eller i olika Facebookgrupper.

”Nytt” behöver inte vara nyproducerat

Och en annan viktig sak: ”Nytt” för ditt barn behöver inte vara nytt som i nyproducerat. Jag har till exempel sagt till vänner och familj att de gärna får ge vidare kläder, filmer, böcker eller leksaker som deras barn inte använder längre. I vårt fall har jag bara sett det som positivt då mina barn älskar att få något från någon de tycker om. De säger ofta ”Jag vill ha tröjan jag fick från…. ” när de klär på sig.

Visst, det kommer säkert en tid då de är extremt specifika med vad de önskar sig. Men nu när de fortfarande är ganska små upplever jag att det ofta går att hitta något som känns nytt och roligt utan större ansträngning. Just nu är de dessutom intresserade av många saker samtidigt. De gillar allt från tåg och pyssel till enhörningar och Pippi. Det brukar alltså gå fint att rota fram något i gömmorna hemma eller second hand.

Du har väl inte missat att jag har en hel kategori med tips på hållbara presenter? Där kan du till exempel läsa om vad jag gav till min 4,5-åring när han fyllde 3 år och hur jag slår in presenter på ett hållbart sätt.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *