Går det att leva hållbart med barn? Tips och råd för ett miljövänligt familjeliv.

Ni som har följt mig länge vet kanske att jag påbörjade min hållbarhetsresa ”på riktigt” när min son var liten. Det var helt enkelt då jag verkligen började ifrågasätta mitt sätt att leva och börja fundera på vad som faktiskt är viktigt för mig, på riktigt. Allting ställdes på sin spets när jag hade otroligt mycket mindre tid och ork än jag hade haft innan och jag ville verkligen åstadkomma en förändring.

För mig finns det två sidor av det: Å ena sidan har jag mycket mer tid och ork nu sedan jag prioriterade om. Jag lägger inte lika mycket tid på saker, aktiviteter och sociala sammanhang som tar energi. Å andra sidan gör jag mycket mer mat från grunden, återbrukar och fixar saker själv vilket tar längre tid än att alltid välja den enklaste lösningen på allt. Jag tror dock att det är lätt att tro att jag gör så himla mycket mer än alla andra när jag fixar saker själv men egentligen handlar det snarare om att det är väldigt mycket annat som jag har prioriterat bort. 

”Min äldsta som är tre år nu får vara med och välja kläder second hand och de tycker att det är minst lika kul att välja ut en begagnad leksak som om den hade varit ny.”

Jag försöker inkludera barnen i en hel del av det jag gör för att göra det till en gemensam aktivitet och för att ge dem en förståelse för det vi gör. De får till exempel vara med oss och plocka ramslök i skogen, vi tar med dem ut i naturen och vi äter till stor del veganskt hemma för att visa att det går att ordna enkel och god växtbaserad mat. Min äldsta som är tre år nu får vara med och välja kläder second hand och de tycker att det är minst lika kul att välja ut en begagnad leksak som om den hade varit ny. Jag tror att det bästa sättet att få dem att bry sig mer om miljön och att föra över våra värderingar är att dels föregå med gott exempel men att även låta dem vara med och få tycka det är roligt att göra saker på sitt sätt. Att visa att det går att laga god vegansk mat, hitta fina leksaker i trä begagnat och göra utflykter tillsammans. På så sätt visar jag redan från start fördelarna med att leva så som vi har valt att leva. 

Min äldsta fick ett par second hand-fyndade Converse och en second hand-fyndad jacka i födelsedagspresent sist han fyllde år. 

Jag tror till stor del att vi måste tänka om kring vad barn faktiskt behöver och uppskattar. Mycket av det vi ser som roligt och värdefullt beror ju på ”inramningen”, om vi bygger upp en upplevelse kring att få presenter så blir det viktigare än om vi lägger mindre fokus vid det. Vi försöker istället fokusera på att göra roliga saker tillsammans, att födelsedagar och högtider handlar om att umgås och göra något tillsammans och att de presenter de får faktiskt är någonting som behövs eller uppskattas. Min yngsta blev överlycklig på sin ett-årsdag när hon fick tre påsar majskrokar i present.

”Jag tror till stor del att vi måste tänka om kring vad barn faktiskt behöver och uppskattar.”

Jag försöker även ge dem saker de behöver och välja ut bra saker som håller, som nappar eller kläder till förskolan. Det kan kännas speciellt för dem att öppna ett paket och känna sig firade även om det är en praktiskt sak i. För mig handlar hållbarhet om ett helhetstänk och jag försöker få in olika aspekter av det i vårt liv utan att det behöver innebära regler och restriktioner. Våra barn äter inte helt veganskt, men jag vill att de ser att det går att äta enkel och god mat utan animalier. De har leksaker men saker de verkligen uppskattar och som uppmuntrar till kreativitet.

Jag tror även att det är viktigt att inkludera dem och göra det roligt att tänka hållbart. Får de vara med och odla, pyssla och vara ute i naturen så tror jag att chansen är större att det själva bryr sig när de blir äldre. Jag försöker välja bra material så långt det går och ha färre men bättre leksaker. Det går inte alltid att hitta perfekta lösningar på allt, men när man har förenklat livet har man även mer tid att leta begagnat och välja ut sina inköp med omsorg. 

Vi har försökt välja trä, tyg, second hand och återbruk i så stor utsträckning som möjligt på barnens rum. 

2 Comments

  1. Pingback: Enkla lösningar för en hållbarare vardag - Tess Waltenburg

  2. Pingback: Att sänka kraven under VAB-tider - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *