Dagsvandring på Stenshuvud och bad i Knäbäckshusen

Häromveckan begav jag mig ut på en liten Skåne-roadtrip. Det var regn i luften men jag längtade ut i naturen så jag kunde inte låta bli. Staden kan lätt få mig att känna mig instängd. Den här gången styrde jag kosan mot Österlen där jag tänkte vandra på Stenshuvud. Jag hade packat snacks och dricka i bilen men annars krävdes nästan inga förberedelser alls. Det var bara att ladda telefonen, sätta igång gpsen och köra ut över Skånes landskap.

Om du ska åka ut en vardag nu, som jag gjorde, så är det bra att tänka på att många caféer bara har öppet för säsongen. Det är alltså mycket som är stängt mitt i veckan. Jag stannade till hos Mellbybagaren på vägen ut och köpte en biskvi med salt karamell och några ostfrallor men annars var det inte mycket som var öppet just nu. Under sommaren kommer det igång för fullt dock.

Vandra på Stenshuvud

Det finns många olika alternativ om du vill vandra på Stenshuvud. Du kan antingen ta en snabb promenad ner till havet och ta ett dopp. Eller så kan du promenera upp till toppen av Stenshuvud som jag gjorde. Det tog ungefär en timme upp och ner så det var en perfekt dagsvandring. Jag passade på att pausa uppe på toppen, njuta av utsikten och äta lite. När jag nästan var färdig med min mat öppnade sig dock himlen och jag begav mig tillbaka till bilen.

Att vandra på Stenshuvud är en fantastisk upplevelse. Jag älskar att det är enkelt att ta sig dit med bil och att det är en snabb vandring som passar de flesta. Hit skulle jag även gärna åka och vandra med barnen någon gång. Det är en skön utmaning för kroppen att vandra uppför kullen utan att bli alltför tufft.

Bad i Knäbäckshusen

Nära Stenshuvuds Nationalpark hittar du Knäbäckshusen som är en av mina absoluta favoritbadplatser på Österlen. Du som har följt mig ett tag kanske känner igen det från den här guiden. Naturen där är otroligt vacker med en blandning av sten, träd och hav. Det är verkligen en idyllisk semesterplats. När jag går nerför gången mot havet vid Knäbäckshusen är det som om lugnet bara sköljer över mig. Havet har den effekten på mig över lag men det är någonting speciellt med den här platsen.

Man kan gå ner till havet och bada vid Stenshuvuds Nationalpark också men ibland tycker jag att det är kul att åka till flera olika platser. Framförallt nu när jag har bil och är peppad på roadtrips. Men om du åker ut med barnen och vill besöka en plats, för smidighetens skull, kan jag rekommendera båda ställena. Ta med en rejäl picknick, härliga filtar, parasoll och annat ni vill ha med er och slå er ner.

Utflykt i Skåne

Det finns otroligt många vackra platser att besöka i Skåne. Ju fler jag åker till desto fler hittar jag och det känns alldeles fantastiskt. Jag är så peppad på att köra hemester även i år och göra härliga roadtrips här i närområdet. Det lär bli många besök på olika stränder här i Skåne, kanske någon övernattning på ett bed and breakfast eller varför inte en natt i tält. I min kategori ”Lokal turism” hittar du massor av tips på utflykter i Skåne och den kategorin kommer fyllas på flitigt nu i sommar.

Vilka är dina bästa tips för den som vill göra en utflykt i Skåne? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Dagen till ära spelade jag in en vlogg under min dagsvandring i Stenshuvud Nationalpark. Spana in den här och prenumerera på min Youtubekanal:

Lästips: Hitta boende inför semestern via Stugknuten

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *