5 fördelar med second hand och återbruk

För den som är intresserad av hållbar konsumtion och minskad miljöpåverkan har second hand och återbruk blivit allt populärare. Något jag självklart är otroligt glad att se. Att köpa begagnade varor istället för nya kan ju ha så många fördelar både för plånboken och för miljön. Det kan dessutom vara väldigt roligt och ge dig en mer personlig stil.

Här delar jag med mig av fem olika fördelar med second hand och återbruk. Vilka fler kan du komma på?

Minskad miljöpåverkan

Genom att köpa begagnade varor istället för nya minskar du den negativa miljöpåverkan som produktionen nya varor medför. Modeindustrin är till exempel ett av de områden som har en stor negativ inverkan på miljön. Visste du till exempel att det går åt cirka 100 liter vatten för att producera ett par nytillverkade jeans?

Genom att välja second hand istället för nya kläder är du med och minskar det avtryck som branschen har på omvärlden. Förutom själva produktionen minskar du även avtrycket för transporter av nya produkter. Även om du inte köper allt begagnat så gör du stor skillnad ”bara” genom att byta ut vissa av dina inköp till second hand-fynd. Det behöver inte vara allt eller inget – Kom igång och gör det du kan.

Unika och personliga fynd

Second hand-butiker erbjuder ofta en unik och varierande mix av varor som du inte hittar i vanliga butiker. Att handla second hand kan ge dig möjligheten att hitta verkliga skatter som sticker ut från det vanliga utbudet. Du kan hitta saker som du aldrig hade kunnat hitta annars och mixa och matcha. Bara fantasin sätter gränser! På så sätt kan du hitta en personlig stil genom att mixa olika stilar och tidsepoker,

Att handla second hand utmanar en verkligen att fundera kring vad man gillar på riktigt. Bortom trender och regler kring vad man ”borde” gilla. Förutom det upplever jag även att det gör en mer rädd om det man äger. Så att det kan gå vidare igen och glädja någon annan.

Ekonomiska besparingar

En av de mest uppenbara fördelarna med second hand är att det oftast är väldigt prisvärt. Begagnade kläder, möbler och elektronik kan vara av utmärkt kvalitet och i bra skick. Men till ett betydligt lägre pris än deras nya motsvarigheter. Är du osäker på om elektroniken faktiskt fungerar? Det finns butiker som Erikshjälpen i Malmö som har testuttag som du kan använda.

Genom att handla second hand kan du göra betydande besparingar och använda pengarna till andra saker som är viktiga för dig. Vill du ha fler tips på hur du kan spara pengar? Spana gärna in det här inlägget. Att tänka cirkulärt och använda det vi har är verkligen A och O både för plånboken och miljön.

Hållbart resursutnyttjande

Genom att köpa och använda begagnade varor bidrar du till att förlänga deras livslängd. Du undviker att de hamnar på soptippen och att resurser som annars skulle ha gått åt till att producera nya varor sparas. En liten hållbar handling får snabbt ringar på vattnet. Att handla second hand gör ofta även att man värdesätter saker mer, vårdar dem och ser till att de håller.

Genom att välja återbruk minskar du behovet av utvinning av råmaterial och energi som behövs för produktion av nya varor. Win win för både dig och planeten! Och väldigt kul och personligt.

Vilka fler fördelar med second hand och återbruk kan du komma på?

Det finns många fördelar med second hand och återbruk. Genom att välja att köpa begagnade varor kan du minska din miljöpåverkan och hitta unika fynd. Du kan även spara pengar, bidra till hållbart resursutnyttjande och engagera dig i samhället. Så nästa gång du behöver något nytt, överväg att ge second hand en chans och upplev fördelarna själv! Du behöver inte handla exakt allt second hand för att komma igång. Prova dig fram och gör det på ett sätt som känns inspirerande.

Kommer du på fler fördelar med second hand och återbruk än de jag nämner här? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller i DM på Instagram.

Lästips: Inred med återbruk och second hand – Idag lanserar jag min nya webbkurs!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *