Spara pengar snabbt – 5 enkla tips

Jag tror över lag på att bygga upp ett hållbart money mindset och spara pengar över tid. På så sätt kan man leva ett liv som känns härligt samtidigt. Men ibland måste man såklart spara pengar snabbt. Det kan till exempel vara för att man har ett specifikt mål eller på grund av någonting som har hänt i livet.

Här är fem enkla tips till dig som vill dra ner på utgifter och spara pengar snabbt. Och som förhoppningsvis leder till nya, hållbara vanor som gör att du kan spara pengar och förbättra din privatekonomi på sikt. Små steg i rätt riktning gör stor skillnad i längden.

1 – Använd maten du redan har hemma

Att använda den mat du redan har hemma innan du köper nytt är ett enkelt sätt att spara pengar snabbt och dra ner på dina matkostnader. Ta en kik i frysen och skafferiet och planera veckans middagar efter det. Återanvänd rester på nya sätt genom att till exempel gratinera dem, ha en plockmiddag eller slänga ner dem i en stekpanna. Toppings och såser är även toppen för att ge det som har blivit över nytt liv. Utmana dig själv att verkligen äta upp all mat du har hemma, och den du köper hem, för att inte slösa pengar på att slänga mat.

Något som jag tycker är väldigt lyxigt och som ger en möjlighet att minska på matsvinnet är french toast eller fattiga riddare. Ta torrt bröd du har hemma, gör en pannkakssmet, doppa brödet i den och stek i rikligt med smör. Servera med toppings du har hemma och njut. En perfekt helgfrulle!

2 – Rensa ut hemma och sälj saker du inte längre behöver

Genom att gå igenom ditt hem och sälja saker du inte använder kan du både spara pengar snabbt och få ett hem som passar din livsstil. Har du kanske för små barnkläder i källaren? Eller porslin som inte används? Under årets ljusare månader kan du kanske ta sticklingar på dina växter och sälja? Att rensa ut hemma kan både ge ny energi och extra pengar i plånboken. Dubbel glädje med andra ord!

Jag har även sett vissa som tar till vara på saker som går att få så gott som gratis second hand eller som skänks bort, reparerar det och säljer det till ett högre pris. Även kallat thrift flip. Om du har tid, är pysslig och vill spara extra pengar kan jag tänka mig att det kan vara värt att testa.

3 – Ta med matlåda till jobbet

Det kanske är självklart för många men att ta med lunch till jobbet är ett enkelt sätt att spara pengar snabbt. Till en början kan det kräva lite extra planering och framförhållning. Får du in vanan så blir det dock antagligen något du inte ens tänker på till slut. Satsa gärna på rätter som är goda att värma på som till exempel grytor med ris, lasagne, pajer och gratänger så att det inte känns trist att ta med matlåda. Det är dessutom rätter som ofta går snabbt och smidigt att göra mycket av. Du sparar alltså både tid och pengar. Perfekt!

Jag gillar även att preppa mellanmål och fika som är enkelt att ta med. Det kan vara allt från chiapudding med toppings och smoothies till muffins eller bullar. Testa dig fram och hitta dina ”go to”-recept som underlättar vardagen. Varför inte baka något som går att göra mycket av och frysa in?

4 – Cykla eller gå så ofta du kan

En kostnad som lätt kan skena iväg är transport. Det är självklart inte ett alternativ för alla men genom att cykla eller gå så ofta som möjligt sparar du både pengar och tar hand om din hälsa på köpet. Glöm inte bort att små förändringar kan göra stor skillnad. Även om du inte kan cykla eller gå överallt så kan du spara pengar snabbt genom att välja billiga transportsätt så ofta du kan. Eller varför inte hitta kreativa sätt att samåka med vänner eller grannar i vardagen?

Våga utmana dig själv och hitta sätt att resa hållbart, och spara pengar, på ett sätt som faktiskt funkar i ditt liv. Det behöver inte vara svart eller vitt och du har chansen att både spara pengar, få extra frisk luft och rörelse i samma veva vilket lär få positiva effekter på livet i stort. Win win!

5 – Ta hand om dina saker och återanvänd så mycket du kan

Ett enkelt sätt att spara pengar snabbt och leva mer hållbart samtidigt är att ta hand om det du redan har. Ett annat sätt är att återanvända och återbruka i så stor utsträckning som möjligt. Det är dessutom något som hjälper dig att spara pengar och förbättra din privatekonomi över tid. Möblera om innan du köper nytt, vårda dina kläder och skor, återanvänd dina prylar på nya sätt och byt kläder med vänner istället för att shoppa. Låt kreativiteten flöda och utmana dig själv att hitta nya sätt att cirkulera saker. Det kommer garanterat att få en positivt effekt på din plånbok också.

Här nedanför kan du se ett exempel på en hållbar presentinslagning med sparat papper, en mörkgrön kökshandduk och återbrukat snöre. Blommorna är dessutom torkade, jag har haft dem i flera år, och duken är ett second hand fynd. Det finns så många små, enkla saker man kan göra i vardagen för att både spara pengar och tänka på miljön. Ta det ett steg i taget och gör det som känns roligt.

Lästips: Hållbara presenter: Second hand-fyndade gåvor till vår nyblivna 3-åring

Spara pengar snabbt och skapa nya vanor

Det är lätt att vänta med att spara tills vi verkligen behöver extra pengar. Ibland är det kanske på grund av en oförutsedd utgift och ibland kan det vara för att vi vill lägga pengar på att uppleva något nytt eller förverkliga en dröm. Oavsett anledningen så hoppas jag att det här inlägget har inspirerat dig att spara pengar till det som faktiskt är viktigt för dig.

Även om du vill spara pengar snabbt just nu så vill jag uppmuntra dig att tänka långsiktigt också. Det du gör just nu kan förhoppningsvis leda till nya vanor som förbättrar din ekonomi och gör att du har pengar till det du vill göra i livet. Våga testa nya saker och skapa nya vanor som kan ge dig mer pengar över. Jobba med ditt mindset samtidigt som du tar till dig av enkla spartips och knep. På så sätt kan du skapa stor förändring i ditt liv.

Har du några tankar kring spartips, money mindset och privatekonomi efter att ha läst det här inlägget? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Lästips: Pris per användning och medveten konsumtion

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *