Vad innebär medveten konsumtion?

Det finns många olika perspektiv kring vad medveten konsumtion är. Och många olika områden det berör. Att tänka medvetet kring sin konsumtion kan till exempel vara något man gör när man går till mataffären. Eller när man väljer att börja handla second hand. Men det kan även röra förhandling av elavtal eller byte av fondsparande. Här delar jag med mig av några av mina tankar kring medveten konsumtion, varför det är viktigt och hur man kan komma igång.

Att konsumera medvetet både för sig själv och för omvärlden

En viktig sak att tänka på, tycker jag, är att medveten konsumtion rör både en själv och omvärlden. Den ena sidan av det är att tänka mer medvetet kring sin egen privatekonomi. Vad går mina pengar till? Vad är viktigt för mig? Hur väl symboliserar händelserna på mitt bankkonto vad jag faktiskt värdesätter? Och så vidare. Ur det perspektivet kan medveten konsumtion handla om att välja kvalitet framför kvantitet och att tänka pris per användning istället för att stirra sig blind på reor och röda priser.

Sedan har vi medveten konsumtion för omvärlden. Här handlar det mer om att tänka på hur våra val påverkar miljö, andra människor och ekonomi. Vilken roll spelar det att jag handlar second hand istället för att köpa nytt? Att jag byter till fonder som investerar i klimatsmarta lösningar? Eller att jag handlar från lokala småföretagare? Ur det här perspektivet blir medveten konsumtion ett bidrag till världen vi vill leva i.

Allt hänger ihop och skapar ringar på vattnet

Oavsett om vi fokuserar på oss själva eller på omvärlden så hänger dock allt ihop. Och det handlar om att faktiskt välja våra värderingar. Att prioritera dem både i det stora och det lilla. Jag tror personligen inte att medveten konsumtion handlar om att vara expert på materialval eller att göra perfekta val hela tiden. Utan snarare att känna att man över lag lever i linje med det man faktiskt tror på. På så sätt kan man se till att ens pengar gör gott genom att man investerar i sådant man vill se mer av.

Så om du vill komma igång med medveten konsumtion – Sätt dig ner och fundera kring vad som är viktigt för dig en stund. Skriv sedan ner tre saker du kan göra för att leva mer i linje med det. Och hitta sådant som faktiskt känns görbart. Med ditt liv, dina förutsättningar, din tid och så vidare. För hållbar förändring måste vara hållbar för oss själva också.

Hur går dina tankar kring medveten konsumtion?

Lästips: Pris per användning och genomtänkt konsumtion

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *