Vad innebär egentligen medveten närvaro?

En sak jag övar mig på just nu är att vara närvarande. Att göra en sak. Utan att multitaska, distrahera mig själv eller ha en massa input. Och det är riktigt svårt. Vi lär oss ofta att göra, göra, göra och att konstant vara stimulerade att det kan skava riktigt ordentligt att vara närvarande. Det känns på så många sätt enklare att fly från känslor, tankar och tristess genom att underhålla sig själv konstant. När folk pratar om medveten närvaro så låter det ofta som något utöver det vanliga. Men för mig har det handlat om… Livet. Att vara här och nu, i det enkla och vardagliga.

Du kanske tänker att du inte är en sådan där person som mediterar, yogar och övar på medveten närvaro. Och det är helt okej. Men det jag vill skicka med dig är att det kan se ut på så många olika sätt. För mig har det handlat om att ta en promenad utan musik i öronen. Att faktiskt göra en sak i taget när jag jobbar. Eller att lägga telefonen i ett annat rum när jag är med min familj. Så att jag faktiskt kan vara i stunden. Även om tankar och känslor kring annat swishar förbi emellanåt.

”Du kanske tänker att du inte är en sådan där person som mediterar, yogar och övar på medveten närvaro. Och det är helt okej. Men det jag vill skicka med dig är att det kan se ut på så många olika sätt.”

Häromdagen hade jag en intensiv, men superrolig, jobbdag inplanerad i Malmö. Men först satte jag mig på ett café och drack en cappuccino. Utan någon telefon. Eller någon dator. Till och med utan en bok. Det var bara jag och livet en liten stund. Och det kändes alldeles underbart. För tänk vad många stunder som har passerat där jag har varit på flera olika ställen samtidigt mentalt, känslomässigt och fysiskt. Så att jag aldrig riktigt har varit närvarande för något av det.

Om du fick mitt senaste inspirationsbrev så har du redan tagit del av mina tankar kring detta. Men jag tycker att det är så himla viktigt. Och jag tror att vi är många som hade mått bra av medveten närvaro, oavsett hur det ser ut för oss. Vad tror du?

Lästips: Du kan göra vad som helst men inte allt på samma gång

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *