Du kan göra vad som helst men inte allt på samma gång

Jag har börjat se ett återkommande tema i samtal med kvinnliga vänner. Nämligen att många känner sig otillräckliga överallt. Att man försöker axla flera roller samtidigt och att man aldrig är nog. Det kan vara som student, anställd, mamma, vän, företagare eller andra roller i livet. Och ovanpå det normer kring hur ens liv förväntas se ut, att man borde träna, ha ett fint hem och andra förväntningar som ofta läggs på kvinnor. Det är lätt att känna sig matt, slutkörd och dränerad. Och jag tycker att det är otroligt viktigt att vi pratar om detta så att fler kvinnor inte hamnar i utbrändhet.

Det första jag vill säga är: Du kan göra vad som helst men inte allt på samma gång. Jag vill alltid vara den som hejar på och peppar andra kvinnor. Den som säger att det går att kombinera en karriär med föräldraskap. Att allt är möjligt när man följer sina drömmar. MEN jag vill inte vara den som bidrar till att kvinnor går in i väggen för att de försöker vara allt för alla i alla lägen på samma gång. Det är ett orimligt krav som ingen människa kan uppfylla.

”Jag vill alltid vara den som hejar på och peppar andra kvinnor. Den som säger att det går att kombinera en karriär med föräldraskap. Att allt är möjligt när man följer sina drömmar. MEN jag vill inte vara den som bidrar till att kvinnor går in i väggen för att de försöker vara allt för alla i alla lägen på samma gång.”

Vad det innebär att hitta balans ser olika ut för olika personer, men jag tänkte ta ett exempel ur mitt eget liv. Från 2018 till 2020 gick jag ett masterprogram. Jag drev även ett eget företag, var ordförande i en förening och var mamma. Är det då rimligt att jag tänker att jag ska leverera till 100 % inom alla områden? Absolut inte. Är det ändå det många av oss försöker? Jepp. Det är lättare sagt än gjort att sänka förväntningarna men det är just det vi behöver göra. I det här fallet handlade det om att vara okej med att göra omtentor. Att prioritera bort många saker jag annars såg som ”måsten” i livet kring hem och privata evenemang. Det är även anledningen till att min uppsats kom in ett år för sent. Om man inte gör något på heltid så kan man inte leverera på heltid heller.

För mig handlar det dels om att sänka kraven inom de områden jag väljer att ha i mitt liv. Men även att fundera på om det finns saker jag helt enkelt kan ta bort. Vilka saker i mitt liv kan jag släppa taget om för att ge mig själv inre frid? Finns det saker jag tror att jag ”måste” som jag helt enkelt kan stryka ur både min kalender och mitt inre? Det här är en process som tar tid och det är helt okej att inte förändra hela livet över en natt. Men du kan vinna mycket på att börja känna in hur saker känns och påverkar dig. Sedan kan du ta små, medvetna steg mot livet du vill leva.

Självkärlek är inte ett mål utan en resa vi gör med oss själva

Vår resa mot självkärlek pågår hela livet. Det är inte ett mål vi ska ”komma fram” till utan något som utvecklas i takt med att vi växer som människor och våra liv förändras. Att bli medveten om vad självkärlek kan vara utifrån ens egna värderingar, förutsättningar och behov är dock ett ovärderligt verktyg. Genom att lära oss att lyssna inåt och ge oss själva det vi behöver kan vi stanna upp och reflektera genom livets gång. Det ger oss en möjlighet att skapa de förändringar vi behöver och bygga ett hållbart liv som vi kan anpassa och omvärdera i takt med vår resa genom livet.

Vill du ha guidning och verktyg på vägen mot mer självkärlek i vardagen? Känner du att du inte har tid att prioritera dig själv men en vilja att komma igång? I min kurs Självkärlek i vardagen hos Mina Webbkurser får du gå till botten med vad självkärlek innebär för dig utifrån dina värderingar och behov. Du får verktyg och övningar som hjälper dig att skapa mer omtanke och kärlek för dig själv i vardagen. Du kan kika på introduktionen gratis och läsa mer om kursen här. Hör gärna av dig till mig om du har ytterligare frågor om kursen.

Lästips: Du måste inte älska dig själv

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *