Stötta småföretagare under (och efter) julen

För mig är social hållbarhet otroligt viktigt. Därför är jag mån om att stötta småföretagare och välja det småskaliga och lokala för att se till att olika typer av hantverk lever kvar. Det känns även viktigt att vi har en levande stadskärna och småföretag kvar där vi bor. Det ger mig så mycket livskvalitet och jag tror verkligen att det är viktigt för samhället i stort. Det är dessutom en fantastisk känsla att få äta, ha på sig eller njuta av något annat som är gjort för hand med stor omsorg.

Det här inlägget är en hyllning och en påminnelse om vikten av att stötta småföretagare när du väl vill köpa något nytt. Oavsett om det är ett paket kaffe och en bakelse eller ett par strumpor och leggings till barnen. Om du har kikat second hand men inte hittar det du söker kan det göra stor skillnad att du handlar från en liten aktör där din order verkligen gör skillnad. Här är några av mina många favoriter när det kommer till allt från ätbara saker till hantverk och hållbara produkter:

Tehuset Java i Lund

Hos Tehuset Java här i Lund hittar du självklart fantastiska téer, men de har mycket mer än så. Här kan du även handla gott ekologiskt kaffe, hantverkschoklad, kakor och vackra presenter. När jag vill ge bort något ätbart och vackert väljer jag ofta deras fyllda téburkar, som den ni ser ovan. De finns i flera olika storlekar och färger samt med olika tésorter i. Och du? Om du inte kan besöka någon av deras fysiska butiker så har de även en fantastiskt webbshop där du kan beställa goda téer hem till dig.

Flergångsartiklar från Design by M

Att byta från engångsartiklar till flergångsartiklar är ett enkelt steg mot en mer hållbar livsstil. Du behöver inte gå all in på zero waste för att göra skillnad. Ta det ett steg i taget och byt till till exempel tvättbara bomullsrondeller, kaffefilter i linne eller tvättbara tépåsar. Design by M är ett av de företag som tillverkar just flergångsartiklar som gör det enkelt att komma igång med en miljövänlig livsstil. De är dessutom en perfekt present att ge bort till nära och kära. Varför inte ge bort ett tvättbart kaffefilter tillsammans med ditt favoritkaffe? En gåva med dubbel omtanke, både för planeten och den du ger bort det till.

Handgjorda ljus av hög kvalitet från Handkramat

En sak man verkligen kan köpa för att stötta småföretagare är sådant som ändå går åt. Ätbara produkter är en självklar kategori, men jag brukar även köpa saker som ljus och anteckningsblock från lokala aktörer. Det kan verkligen lyfta en hel dukning eller inredning att ställa fram vackra ljus som pricken över i. Jag har sedan tidigare tipsat om snurrade ljus från Time To Candle och doftljus från KLINTA i det här inlägget, men sedan dess har jag hittat en till favorit. Dessa vackra, snöbollsliknande ljus kommer från Handkramat på Gotland och är ett riktigt hantverk. Jag kommer njuta till fullo av att ha dem som en del av min juldukning.

Praliner, bakelser, bröd och annat gott från Chokladserenad

Bor du här i Lund? Då kan jag varmt rekommendera en utflykt till Chokladserenad i Stora Råby. Där hittar du fantastiska handgjorda praliner, bröd, bakelser, ätbara presenter och annat gott. Chokladkolasåsen från dem är dessutom ljuvlig att äta som en dessert med vispad grädde och kakaonibs på toppen. Köp något gott till dig själv, som juldessert eller att ge bort till någon du bryr dig om. Vi behöver alla lite extra guldkant på vardagen i dessa tider.

Hållbara strumpor till stora och små från Lillster

Jag har testat SÅ många märken på strumpor till både mig och barnen och blir galen när de går sönder efter bara ett par veckor. För mig är hållbarhet både om produktion och att det man köper är av bra kvalitet som tål att slitas på. De här strumporna från Lillster är både grymt snygga, av hög kvalitet och går att matcha för stora och små. De har snabb leverans och fina presentaskar om du vill skicka strumpor till någon annan. Hos Lillster hittar du även strumpbyxor, knästrumpor, ullstrumpor och upcyclade strumpor. En perfekt hållbar present till stora och små!

Örhängen från POW STUDIO

Jag älskar mina örhängen från POW STUDIO, ett litet företag från Malmö. Mitt första köp hos dem var dessa leopardmönstrade som verkligen kan lyfta en hel outfit. De är väldigt populära så man får hålla utkik när hon släpper nya. Jag har även ett par gröna POWs som är otroligt snygga till allt från klänning till t-shirt och jeans. Som ni säkert redan vet älskar jag accessoarer som både är edgy och passar till det mesta. Min tanke är att bygga upp en egen liten samling över tid och just nu spanar jag på ett par rostfärgade, ett par svarta och ett par vita. Vilka hade du valt?

Hållbara vardagsprodukter från Medvetna.se

När jag började intressera mig för en hållbar livsstil var Medvetna.se den första webbshoppen jag hittade. Här har jag handlat allt från ekologiska skafferivaror till medvetna presenter genom åren och jag har alltid varit otroligt nöjd med både produkter och bemötande. De är verkligen ett hållbart företag på alla plan och det känns alltid fantastiskt att få handla från dem. Att handla därifrån är dessutom ett sätt att stötta småföretagare i dubbel bemärkelse då du stöttar både Medvetna.se och deras leverantörer. Om du vill sätta guldkant på vardagen kan jag varmt rekommendera deras doftljus från KLINTA, téer från PUKKA och choklad från Malmö Chokladfabrik. Så härligt!

Vad gör du för att stötta småföretagare? Och har du några tips på fantastiska småföretag som jag har missat här? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Lästips: Härliga hållbara julklappar från småföretagare

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *