Självkärlek och återhämtning i vardagen

En sak jag alltid kommer tillbaka till är hur individuellt självkärlek är. Att det inte finns ett enkelt svar som går att applicera på alla. Vad vi behöver varierar så mycket och det viktiga är att komma tillbaka till sig själv. Att lyssna inåt och ge sig själv den återhämtning och omtanke man behöver. Det handlar både om djupa saker som att gå till botten med känslor och små vardagliga handlingar. Ju längre jag kommer på min egen resa mot självkärlek och läkning desto fler lager hittar jag. Jag får hela tiden omvärdera vad självkärlek är för mig och för mig är det inget negativt. Att jag hela tiden lär mig nya saker om mig själv är ju ett tecken på att jag växer som människa och att jag är på rätt väg i min personliga utveckling.

”Det är självklart fantastiskt att inspireras av andra, men det är som är rätt för en person är inte nödvändigtvis rätt för en annan. Vi måste alla ta reda på vad självkärlek, personlig utveckling och återhämtning innebär för oss.”

Det är självklart fantastiskt att inspireras av andra, men det är som är rätt för en person är inte nödvändigtvis rätt för en annan. Vi måste alla ta reda på vad självkärlek, personlig utveckling och återhämtning innebär för oss. För någon är matlagning avkopplande, för en annan tråkigt. Vissa njuter av en skönhetsrutin i många steg, andra tycker att det känns krångligt och stressande. Det kan även variera i olika perioder i livet och till och med från dag till dag. För mig hjälper det ofta att fråga mig själv frågor som: Vad behöver jag just nu? Vad längtar jag efter? Vad hade gett mig energi just nu? Att göra det på regelbunden basis har gjort stor skillnad för mitt välbefinnande. Bara att checka in och lyssna på mig själv och min kropp har varit en viktig självkärlekshandling.

För mig innebär självkärlek vissa dagar att sätta på mig fina kläder, sminka mig och ta en kaffe med en vän. Andra dagar innebär det att ha pyjamas på mig hela dagen och ställa in alla planer. Ibland behöver jag göra något roligt när jag känner mig nedstämd och ibland behöver jag dyka in i sorgen och smärtan och verkligen vara i det. Jag tror inte på att fly från känslor. Men jag tror att vad vi orkar möta varierar och att det är viktigt att möta oss själva i det. Vi kan vara medvetna om känslorna och låta bli att trycka undan dem även om vi inte alltid går in i dem på djupet.

”Det är svårt att möta tunga känslor och bryta gamla mönster när vi är orkeslösa och utmattade. Att ta en kopp te eller göra ett yogapass är inte allt vad självkärlek handlar om, men det kan vara ett steg mot att verkligen läka.”

Det är även så jag ser på den vardagliga självkärleken. Att den inte handlar om vanorna i sig utan om att ge ny energi och återhämtning som gör att vi orkar göra de stora sakerna. Jag har även pratat om detta i en IGTV för ett tag sedan. Det är svårt att möta tunga känslor och bryta gamla mönster när vi är orkeslösa och utmattade. Att ta en kopp te eller göra ett yogapass är inte allt vad självkärlek handlar om, men det kan vara ett steg mot att verkligen läka. Och när vi lägger ihop många små handlingar som vi utför på regelbunden basis så kan förändringen verkligen bli stor.

Vad innebär självkärlek för dig? Hur kan du ge dig själv mer omtanke och återhämtning i ditt liv just nu? Vad hade gett dig ny energi just idag?

Lästips: Du måste inte älska dig själv

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *