Du måste inte älska dig själv

Det här är till dig. Du som har hört hur viktigt självkärlek är. Du som känner pressen. Den där känslan som säger: Men bara älska dig själv nu då. Det kan väl inte vara så himla svårt? Det är väl bara att komma igång? Du som känner skammen kring att än en gång inte lyckas. Smärtan av att än en gång kritisera dig själv för det du borde. Måste. Om du bara si och om du bara så.

Självkärlek och personlig utveckling ska inte vara ytterligare områden där vi känner oss otillräckliga. Ändå är det otroligt många som trycker på just de knapparna. Som om det fanns enkla svar och manualer. ”Såhär gör du om du älskar dig själv” sägs det. Men finns det bara ett sätt att älska sig själv på? Och måste vi ens det?

Ibland kanske självkärlek känns som ett berg att bestiga om man har lagt hela livet på att hata sig själv. Och då är det helt okej att inte börja där. Det kanske hjälper att helt enkelt använda andra ord. Som acceptans. Eller omtanke. Att känna empati för dig själv. Eller kanske möta dig själv där du är? Det viktiga är att du utgår från din egen resa och det du behöver just nu.

”För mig har det handlat mycket om att omdefiniera vad det innebär att älska sig själv. Att det inte behöver handla om att jag tycker att alla sidor hos mig är styrkor eller att jag känner att varje del av min kropp är vacker varje dag.”

För mig har det varit viktigt att kalla det just skälvkärlek. Men det har även handlat mycket om att omdefiniera vad det innebär att älska sig själv. Att det inte behöver handla om att jag tycker att alla sidor hos mig är styrkor eller att jag känner att varje del av min kropp är vacker varje dag. Tanken på att behöva ha den approachen gör mig trött.

För mig har det dock spelat stor roll att se på kärleken jag känner för mig själv som villkorslös kärlek. Som den jag känner för mina nära och kära. Precis som jag inte gillar allt de gör precis hela tiden, så kan jag älska mig själv även när jag inte gillar precis allt med mig själv. Och att det finns något väldigt vackert i att älska sig själv just i det som är tungt, jobbigt och trasigt. Att fira både sin kropp och sitt inre när det är som svårast också.

”Kanske börjar du med att inte tänka för mycket på det alls, utan lägga till små handlingar i ditt liv som får dig att må bra. Oavsett vad du gör, lyssna på dig själv.”

Men till dig som behöver höra det: Du måste inte älska dig själv. Det ska inte vara ännu ett krav eller ännu en press. Börja där du är. Fundera på vad du kan göra för att möta dig själv. Vara lite snällare mot dig själv. Kanske börjar du med att inte tänka för mycket på det alls, utan lägga till små handlingar i ditt liv som får dig att må bra. Oavsett vad du gör, lyssna på dig själv. Det finns inga krav eller regler för vad självkärlek är och behöver vara. Ta hand om dig där du är just nu och ta det ett steg i taget.

Lästips: Nu gör jag det för mig

1 Comment

  1. Pingback: Du kan göra vad som helst men inte allt på samma gång - Tess Waltenburg

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *