Nätverka på Instagram – Så kommer du igång

Många gånger när det skrivs eller pratas om sociala medier så är det ”slöscrollande” som målas upp som problemet. Och jag håller med. Det är otroligt lätt att sugas in i en app och känna att tiden bara försvinner. Men har du tänkt på vilken fantastisk potential för nätverkande sociala medier erbjuder? I din smartphone har du möjligheten att nå människor världen över, i så gott som alla branscher, med ett klick. Här är mina bästa tips för dig som vill nätverka på Instagram.

Tänk kvalitet framför kvantitet och våga sticka ut

Mitt viktigaste och mest generella tips är att tänka kvalitet framför kvantitet och våga vara personlig. Välj sätt att engagera dig som sticker ut mer än bara en like. Visa vad du står för, dela med dig av tankar och bygg relationer. Det ger mer både till dig och personen du skriver till. På så sätt kan du både bygga ett nätverk och ditt personliga varumärke på ett genuint sätt. Att nätverka på sociala medier kan kännas överväldigande men det behöver inte vara så mycket krångligare än att nätverka ”på riktigt”. Plus att du faktiskt vet en del om personen redan från början, om du har kollat in deras konto, och kan connecta över något ni har gemensamt.

Svara på det engagemang du har på ditt konto

Att svara på de kommentarer och meddelanden du får in på ditt konto är A och O. Många fastnar i att jaga nya följare men att ta till vara på den målgrupp du redan har är det viktigaste av allt. Om du inte ger näring till ditt befintliga nätverk så kommer det inte att växa sig större. Och även om du får in nya personer på ditt konto så kommer de inte att stanna om du inte bryr dig om dem. Ta dig tid för att svara och visa uppskattning för de följare du har, använd engagemangsdekaler i stories, svara på kommentarer och ställ gärna följfrågor när det känns passande. Det vinner du mycket på.

Svara på Instagram stories

Har du tänkt på att ett svar på en Instagram story ger dig tillgång till någons inkorg? Att svara på en story är alltså ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med en person du vill ha i ditt nätverk. Det handlar dock inte om att svara på allt och alla utan om att göra det när något genuint väcker ditt intresse. Visa att det personen har lagt ut faktiskt berör dig och hitta gemensamma nämnare. Det kan mycket väl vara så att du får en ny värdefull kontakt genom att ni har samma favoritcafé, att ni har barn i samma ålder eller står inför samma utmaning i karriären och kan connecta över det.

Kommentera hos andra

En sak som många glömmer bort är att kommentera hos andra för att nätverka på Instagram. Testa att gå in på ett konto du gillar, läs kommentarerna och svara på det som känns relevant. Det blir ofta uppskattat för den som driver kontot och det ger ditt konto uppmärksamhet om du delar med dig av intressanta tankar och funderingar. Eller varför inte gå in och kika på de konton som har kommenterat och kommentera vidare hos dem? En av många härliga saker med sociala medier är ju just att vi kan connecta med likasinnade världen över. Dra nytta av det!

Om du gillade det här inlägget får du gärna lämna en kommentar och dela med dig av dina tankar. Och du? Du får gärna connecta med mig på Instagram och dela med dig av dina reflektioner där också. Jag älskar när jag får tillfälle att ha riktiga konversationer i DMs och i kommentarsfält.

Lästips: Skapa bättre content som bygger ditt personliga varumärke

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *